Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara čovjeku kojem su narasle grudi

Presuda u korist Nicholasa Murraya (26) prva je od hiljada "slučajeva Risperdal" koji čekaju suđenje u Pensilvaniji

122
Johnson&Johnson

Porota iz Filadelfije naložila je kompaniji Johnson & Johnson da plati osam milijardi dolara odštete čovjeku koji tvrdi da su mu zbog lijeka te američke firme narasle grudi.

Sudske parnice

Presuda u korist Nicholasa Murraya (26) prva je od hiljada “slučajeva Risperdal” koji čekaju suđenje u Pensilvaniji.

Murray, poput ostalih muških tužitelja u sudskim parnicama zbog Risperdala, tvrdi da je razvio grudi nakon što su mu propisali lijek koji je uzimao od 2003. do 2008. Psiholog mu je propisao lijek nakon što mu je dijagnosticiran autizam.

Krajem 1993. lijek je odobrila Uprava za hranu i lijekove za liječenje šizofrenije i epizoda bipolarne manije kod odraslih, javlja RT.

Upozorenje potrpšačima

Prije četiri godine porota je Murrayju dodijelila 1,75 miliona dolara odštete nakon što je utvrdila da je Johnson & Johnson nemarno propustio da upozori potrošače na rizike. Državni apelacioni sud potvrdio je presudu prošle godine, ali je smanjio odštetu na 680.000 dolara.

Iz kompanije Johnson & Johnson je saopćeno da je odšteta “užasavajuće nesrazmjerna sa početnom kompenzacionom presudom u tom slučaju, a kompanija je uvjerena da će biti poništena”. Dodali su da poroti u tom slučaju nije bilo dopušteno da čuje dokaze o pozitivnim učincima Risperdala.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here