U Briselu predstavljen napredak projekta Južne interkonekcije BiH – RH

Na osnovu ove dokumentacije, za bh. stranu projekta bi se osigurala urbanistička saglasnost u oktobru 2020. godine, nakon čega slijedi izrada ostale projektne dokumentacije i izgradnja

58
BH-Gas

BH-Gas je u saradnji sa hrvatskim partnerom kompanijom Plinacro 8. oktobra 2019. godine u Briselu u okviru CESEC incijative povezivanja gasnih mreža Centralne i Jugoistočne Evrope predstavio napredak u razvoju projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar. Sastanku je ispred BH-Gasa prisustvovao direktor Jasmin Salkić.

Idejni projekt

Sastanak je organizovan od strane Evropske komisije (DG Energy), a istom su prisustvovali predstavnici kompanija i/ili nadležnih tijela zemalja članica CESEC inicijative.

Za hrvatsku stranu projekta izrađen je Idejni projekt, te su ishodovane okolinska i lokacijska dozvola. Za bh. stranu projekta su osigurana grant sredstva, te je u toku izrada Idejnog projekta, dok će izradu Studije izvodivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo započeti u novembru ove godine. Na osnovu ove dokumentacije, za bh. stranu projekta bi se osigurala urbanistička saglasnost u oktobru 2020. godine, nakon čega slijedi izrada ostale projektne dokumentacije i izgradnja.

Sigurnost snabdijevanja

CESEC inicijativa pokrenuta je 2015. godine, a učesnici su Evropska unija, te Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Srbija, Albanija, Grčka, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Slovenija i Slovačka.

Na ovaj način, Vlada Federacije BiH i BH-Gas kao kompanija u njenom vlasništvu provode intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta Južne interkonekcije, sada i uz podršku međunarodnih incijativa,  projekata i institucija koji imaju za cilj povezivanje gasne mreže zemalja regije, a sve u cilju povećanja sigurnosti snabdijevanja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here