Ugovor o koncesiji nužno je pokriti bankovnom garancijom

Ukupna potraživanja Tuzlanskog kantona od Rudnika Kreka iznose 16,6 miliona KM a tome treba dodati i velika dugovanja za penziona i zdravstvena osiguranja

30
Kreka

Rješenje problema nemogućnosti dobijanja koncesije za iskopavanje uglja za Rudnike Kreka nije u prebacivanju tereta na Vladu Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede i Skupštinu TK nego u obezbjeđenju bankovne garancije da bi se dobio ugovor o koncesijama.

Situaciju u kojoj su se našli Rudnici Kreka detaljno je na pres-konferenciji objasnio ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić.

Izmjena zakona

“Zakon o koncesijama je jasno definisao šta neko mora posjedovati da bi dobio ugovor o koncesijama a to je bankovna garancija. Rudnici Kreka trenutno ne mogu obezbijediti bankovnu garanciju i traže od Vlade i Skupštine TK da izmijeni zakon. Na taj način, onaj ko je doveo Kreku u ovu situaciju želi da prebaci teret na Vladu TK, na Ministarstvo i Skupštinu. Poseban akcenat stavljam da se obraćam rudarima Rudnika Kreka da Vlada TK, Ministarstvo privrede i Skupština TK nisu nikakav problem kada je u pitanju ugovor o koncesiji Rudnika Kreka nego ko je kriv za to neka kaže na koji je način doveo Rudnike Kreka da nijedna banka ne želi da sarađuje kada su u pitanju bankovne garancije kojima je potrebno obezbijediti ovaj ugovor o koncesijama”, rekao je Hasić, saopćeno je iz Vlade TK

Ukupna potraživanja Tuzlanskog kantona od Rudnika Kreka, rečeno je, iznose 16,6 miliona KM a tome treba dodati i velika dugovanja za penziona i zdravstvena osiguranja.

Ministar Hasić kazao je da Rudnici Kreka od januara ekspolatišu ugalj bez ugovora o koncesijama, a Uprava Rudnika je u međuvremenu pokrenula inicijativu da se izmijeni Zakon o koncesijama, da se u zakonu izuzme bankovna garancija a ugovor obezbijedi mjenicom.

Budući da Rudnici Kreka posluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH, potrebno je da se u rješavanje ovog problema uključi i, smatra Hasić, EPBiH, kao i resorno Federalno ministarstvo i omoguće bankovnu garanciju za Rudnike Kreka.

Nekorektno ponašanje

“Smatram da je nekorektno ponašanje da jedne privilegujemo, a da se sa drugima ponašamo u skladu sa zakonom. Kada su u pitanju privatne firme, kamenolomi i pjeskare, niko od njih nema nijedan fening prema Ministarsvu kada su u pitanju koncesije. Svi izmiruju svoje obaveze i svi svoje ugovore o koncesiji pokrivaju bankovnom garancijom”, naglasio je ministar Hasić, saopćeno je iz Vlade TK.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here