Nar, smokva i maslina u fokusu manifestacije ‘Hercegovački plodovi Mediterana’

Nar, smokva i maslina u fokusu manifestacije 'Hercegovački plodovi Mediterana'

48
Prinos maslina

Manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” održat će se 4. i 5. oktobra u školskoj sportskoj dvorani u Stocu.

Sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” od samog početka za cilj ima učiniti vidljivima i dostupnima kupcu plodove mukotrpnog rada koji traje kroz cijelu godinu, a u fokusu sajma bit će, kako to i sam naziv manifestacije kaže, šipak-nar, smokva i maslina.

“Proteklo desetljeće održavanje manifestacije donijelo nam je značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti koje će mladi nastaviti, ali i obogaćivati novim sadržajima. Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti”, priopćili su organizatori.

Također, nabavljena je linija za preradu maslina što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje, izgrađena je hladnjača zapremine 110 mᶾ, nabavljena univerzalna sušnica, električni tresači za berbu maslina i druga oprema. Sva ta oprema je u funkciji, a u sljedećim godinama u planu je proširivanje kapaciteta.

U okviru ovogodišnjeg sajma bit će održan i konferencija “Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine” koja za cilj ima povezivanje poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam.

Konferenciju će otvoriti dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta dr. sc. Ivan Ostojić i ravnateljica JU Radimlja mr. sc. Maja Lopin.

“Sajam je organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama. Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala s našeg područja, ali i susjednih država. Za mlade je spremna, pored ostaloga, kvalitetna ponuda zabave, a za najmlađe nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac”, poručili su organizatori.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here