BiH ostala na 92. mjestu po indeksu ekonomske slobode

BiH ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima

60
Zapošljavanje

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavio kanadski Fraser institut.

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada ju je dijelila s Liberijom.

“BiH ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, BiH u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno tome, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti”, objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Direktor udruženja Multi iz Tuzle Admir Čavalić kazao je da BiH najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija.

“Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unapređenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje ‘Multi’ dovodi stručnjake iz Fraser Instituta, a kako bi 28. novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja”, dodao je Čavalić.

Prema izvještaju Ekonomske slobode svijeta, Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto po pitanju ekonomskih sloboda. Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. Najgore ocjenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela. Neke od zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmetom izvještaja, zbog nedostatka podataka.

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta mjeri stepen političke i institucionalne podrške ekonomskim slobodama jedne zemlje. Ovogodišnji izvještaj je obuhvatio 162 zemlje i teritorije i bazira se na podacima iz 2017. godine.

Fraser Institut izdaje izvještaj Ekonomske slobode svijeta u kooperaciji sa Economic Freedom Network, koju čini grupa nezavisnih istraživačkih i obrazovnih institucija u gotovo 100 zemalja svijeta. Riječ je o globalnom instrumentu za mjerenje ekonomskih sloboda, sa fokusom na pet različitih oblasti: veličina države; pravni sistem i vlasnička prava, pristup čvrstoj valuti, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, rada i biznisa, saopćeno je iz udruženja Multi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here