ArcelorMittal i dalje posluje s gubitkom

Kompanija je zabilježila u drugom kvartalu 2019. neto gubitak od 0,4 milijardi dolara

88

ArcelortMittal sarađuje sa Evropskom komisijom kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje na evropskom tržištu.

Predsjednik uprave Lakshmi N. Mittal kazao je da su tržišni uvjeti u prvoj polovici 2019. godine bili vrlo teški, a profitabilnost čeličnih segmenata trpi zbog nižih cijena čelika u kombinaciji s većim troškovima sirovina.

“Umanjili smo kapacitet u Evropi kao odgovor na trenutnu okolinu slabe potražnje. Potrebno je poduzeti daljnje mjere za rješavanje sve većeg nivoa uvoza koji ulazi na kontinent zbog neefikasnih zaštitnih mjera i nastavljamo saradnju s Evropskom komisijom kako bismo stvorili ravnopravne uvjete za sektor”, kazao je Mittal u bilješci uz finansijski izvještaj za drugi kvartal 2019. godine, prenosi Indikator.ba.

ArcelorMittal je saopćio kako je društvo s obzirom na slabu potražnju i visoke nivoe uvoza u Evropi poduzelo korake da uskladi svoj nivo proizvodnje s trenutnom potražnjom na tržištu.
Kao rezultat ranije najavljenih ograničenja proizvodnje u Evropi, za drugi kvartal 2019 predviđeno je smanjenje oko 4,2 miliona tona godišnje proizvodnje.

Kompanija je zabilježila u drugom kvartalu 2019. neto gubitak od 0,4 milijardi dolara .(uključujući 0,9 milijardi dolara umanjenja vrijednosti). U prvom kvartalu ove godine neto gubitak je bio 33 miliona dolara (uključujući umanjenja vrijednosti 1,1 milijardi dolara).

Isporuke čelika u iznosu od od 22,8Mt u drugom kvartalu 2019. zabilježile su porast za 4,3 posto u usporedbi s prvim kvartalom 2019 i rast od 4,8 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here