Lamborghini proizveo 10.000 Huracana

Kompanija Lamborghini proslavlja jubilej od 10.000 proizvedenih Huracana, a jubilarni primjerak ide kupcu iz Kanade

22
Huracan

Kompanija Lamborghini proslavlja jubilej od 10.000 proizvedenih Huracana, a jubilarni primjerak ide kupcu iz Kanade. Proizvodnja ovog modela počela je prije četiri godine, kada je Huracan zamijenio Gallarda.

Jubilarni primjerak

Jubilarni primjerak je poseban i po tome što odaje počast Lamborghinijevom trijumfu u GT3 seriji krajem januara u iscrpljujućoj utrci 24 sata Daytone. Ofarban je u Verde Mantis zelenu boju kao i #11 Huracan GT3 koji je trijumfovao u svojoj klasi.

Prošla godina bila je veoma uspješna za Huracan, a time i za Lamborghini koji je prodao 2.642 primjerka ovog modela s V10 motorom, a to je povećanje za 12 posto u odnosu na 2016. godinu. Trenutno je dostupno šest verzija.

Zvaničnik Lamborghinija Maurizio Reggiani je za magazin Car and Driver govorio o budućnosti Huracana te kazao da će zadržati atmosferski V10 motor te nastaviti nuditi kupcima izbor između pogona na stražnje i sva četiri točka. Ipak, ne treba očekivati promjenu pogona s dva na četiri točka pritiskom na dugme koje imaju neki drugi automobili.

Emisija gasova

Činjenica da V10 motor ostaje uopće ne znači da Lamborghini neće napraviti neke promjene. Reggiani je spomenuo neku vrstu elektrifikacije kako bi se ispoštovali zakoni o emisiji gasova.

Huracan je prisutan od 2014. godine, a iako vijek modela iznosi šest do sedam godina, to se ne odnosi na superautomobile, jer se oni nude duži period. Primjera radi, Gallardo je bio dostupan gotovo deset godina, tako da ne treba očekivati Huracanovog nasljednika barem do početka narednog desetljeća.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here