Sberbank BH uvela digitalno apliciranje za izdavanje garancija

Sberbank BH je prva banka na bh. tržištu koja omogućava klijentima, pravnim licima, podnošenje zahtjeva za bankarske garancije putem digitalnih kanala.

110

Sberbank BH je prva banka na bh. tržištu koja omogućava klijentima, pravnim licima, podnošenje zahtjeva za bankarske garancije putem digitalnih kanala. Želeći što efikasnije pružiti podršku kompanijama, od trenutka ugovaranja ili prijave na tender, pa do realizacije posla, Sberbank BH je obogatila digitalno bankarstvo za pravna lica. Istovremeno, ovim je realiziran prvi korak ka uvođenju digitalnih bankarskih garancija, čija implementacija je uslovljena usvajanjem zakona o elektronskom potpisu.

„Sve naše interne, ali i eksterne procese nastojimo automatizovati i digitalizirati, s ciljem ubrzavanja radnih procesa ali i olakšanja poslovanja između Banke i klijenta“, izjavio je Enver Lemeš, član Uprave Sberbank BH, te dodao: „Podnošenjem zahtjeva za digitalnu garanciju kroz naše elektronsko bankarstvo svi dostavljeni zahtjevi klijentu su dostupni u elektronskoj arhivi. Dodatno, klijent kod podnošenja zahtjeva ima uvid u standardni tekst garancije Banke, uz mogućnost predlaganja izmjena teksta garancije “.

Bankarske garancije su instrumenti osiguranja plaćanja ili izvršenja ugovornih obaveza kojima banka jemči da će nalogodavac po garanciji u ugovorenom roku ispuniti sve obaveze navedene u garanciji prema korisniku garancije. Garancijom se banka obavezuje prema korisniku garancije da će, ako glavni dužnik ne ispuni svoje obveze, platiti iznos na koji garancija glasi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here