Najgori (su) nesposobni (…ili zašto je nemoguće očekivati da vam nesposobni, a podobni – ukratko najgori, osiguraju najbolji – javni prijevoz npr.)

Neke stvari se, barem kada je u pitanju poslovna zajednica u BiH, neće promijeniti još dugo, dugoooo

451
Aida Delić

Samo na prvi pogled je u poslovnom svijetu vladalo zatišje u posljednjim danima decembra prošle i prvim danima januara ove godine.  No, sudeći prema vijestima i najavama čeka nas burna poslovna godina u svijetu, regionu, a (Boga mi) i u BiH. Ono, nije da su poslovni ljudi u BiH naviknuti na stabilan poslovni ambijent, porezni sistem, efikasne pravosudne organe itd.

Neke stvari se, barem kada je u pitanju poslovna zajednica u BiH, neće promijeniti još dugo, dugoooo. Naprimjer, skupštine, upravni i nadzorni odbori u javnim preduzećima. Oni će (do daljnjeg) ostati netaknuti u svojoj nesposobnosti i podobnosti. I iz te zone konformizma će hladno predložiti rješenje kojim će neko drugi plaćati godinama gomilane gubitke nastale prevashodno kao rezultat nesposobnosti uprava, upravnih i nadzornih odbora.

Posljednji primjer, Skupština Javnog komunalnog preduzeća GRAS u novembru prošle godine donese  Odluku da se gubitak ove kompanije koji sa 31.12.2017. godine iznosi 316.511.709 KM (da, da u pitanju su stotine miliona gubitaka) „pokrije“ sredstvima osnivača (u ovom slučaju Kanton Sarajevo). Iz budžeta, naravno, što će reći sredstvima građana koji ionako plaćaju za javni prijevoz koji konkuriše za najgori u Evropi.

Najjednostavnije i najbezbolnije rješenje po bivše i sadašnju upravu, upravne i nadzorne odbore. Ne dao Bog postaviti pitanje njihove odgovornosti za akumulirani gubitak i dugovanja. Da ne spominjemo da nikome ne pada napamet da ozbiljno postavi pitanje stečaja (upravo je prva godina nakon izbora idealna za gutanje gorkih pilula, kao što je npr. stečaj u GRAS-u). Ili da su se, ne daj Bože, pozabavili prijedlozima stručnjaka (podsjećamo i Business magazine je sa njima razgovarao) da se problem javnog prijevoza u Sarajevu riješi – javno-privatnim partnerstvom. O nižim plaćama menadžmenta, uposlenika, naknadama upravnih i nadzornih odbora – ni riječi.

Sve gore navedene mjere poduzimaju se u privatnim kompanijama u situaciji kada su dugovanja puno, punoooo manja. A zakon kaže da su javne i privatne kompanije jednake (dobro, svi znamo da su javne kompanije „jednakije“ od privatnih u nizu zakonskih rješenja).

Ima li lijeka… Naravno da ima… Direktore, javne i upravne odbore birati na javnom konkursu na osnovu predloženog plana i programa rada. Prvi menadžerski ugovor na godinu dana. Ako ne ispuni obećanja, tražiti boljeg i boljeg i boljeg. Pa logika vam kaže da vam najgori ne mogu osigurati najbolje (javni prijevoz npr.).

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here