Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično je od strane Evropske komisije zatražio upućivanje misije za odobravanje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovce i koze) iz Bosne i Hercegovine u EU.

Inspektori zdravlja i hrane Evropske komisije u prošlosti provela planirane inspekciju i kako bi bili sigurni da je najvažnija preduvjeta da, nakon dobijanja licence za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeko, med, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća ili krumpir kao najosjetljivije vrste, Bosna i Hercegovina će uskoro odobriti izvoz posljednje vrste mesa i životinjskih proizvoda.

Evropska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan monitoringa rezidua za “crveno meso” za Bosnu i Hercegovinu, a vlasti su napravili niz aktivnosti za poboljšanje sistema službenih kontrola u području zdravlja životinja i proizvodnji hrane životinjskog porijekla.

“Uzimajući u obzir gore navedeno, kao i snažan interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo vas da dođete i izvršiti misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine”, rekao je, između ostalog, pismo upućeno Direkciji za zdravlje i hranu EK, koje je objavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here