Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas direktora Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Iana Browna i višeg savjetnika za investicije ove banke Franklina Stevesa.

Na sastanku se govorilo o projektima koje su u toku i budućim aktivnostima koje u BiH  finansira EBRD, kao i o aktualnoj situaciji u vezi s akumuliranjem prihoda od cestarina na posebnom podračunu Centralne banke BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, kazao je da nije bilo saglasnosti među entitetima u vezi načina raspodjele prihoda od cestarina čime nisu stvoreni uvjeti da se novac doznači javnim entiteskim preduzećima za izgradnju autocesta.

Tokom sastanka bilo je riječi o pružanju podrške privatnom sektoru u BiH što bi EBRD podržala kroz Vijeće investitora, ali su ove aktivnosti u začetku, iako je ranije potpisan Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a.

Sagovornici su mišljenja da je nužno u ove projekte uključiti i niže nivoe vlasti zbog nadležnosti koje imaju i bolje operativnosti, kako ne bi došlo do zastoja u započetim reformama koje trebaju ubrzati investicijske procese.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here