Stigli euri

(... ili pomozite nam, gospodo iz bijelog svijeta, da spasimo i privatiziramo Hidrogradnju, Krivaju Zavidovići, Željezaru Zenica, SODA SO Holding – telekome (ne)znamo prodati i sami)

1004
prioriteti

Stižu euri… Vijest koja je, manje-više nezapaženo prošla od strane ekonomskih analitičara, političkih kritičara, opozicije… Dok se ne sjete… Da nam uz tranšu MMF-a od 75 miliona dolara (jest, ista ona koju prošle godine nismo mogli dobiti zbog „nepostojanja političkog dogovora“, čitaj Zakona o akcizama BiH) ide obaveza privatizacije dva, federalna, telekom operatera (budžet za 2018. kao druga obaveza davno je usvojen).

U Planu privatizacije Vlade Federacije BiH za ovu godinu nema privatizacije telekoma (ko u izbornoj godini prodaje „porodično zlato“???) pa će ovaj vrući krompir dočekati novi saziv Vlade FBiH – u narednoj ili narednim godinama. Vidjet ćemo.

Za sada, kažem, svi uglavnom zanemaruju činjenicu da uz tranšu MMF-a idu i obećanja koja se, gospodo i drugovi, moraju ispuniti.

Ni ekipa iz MMF-a nešto pretjerano ne diže galamu zbog Plana privatizacije Vlade FBiH za ovu godinu i oni svjesni da će biti lakše provesti proces privatizacije na početku mandata nove, nego na kraju mandata aktuelne Vlade FBiH.

Osim toga, valja dati prostora silnim bjelosvjetskim konsultantima da upregnu moždane vijuge i osmisle (za masne novce, koji se računaju kao ulaganje u BiH) kako najbolje prodati telekome. To što se još niko nije pojavio ko će (za isto tako masne novce, da se razumijemo) osmisliti kako 21 preduzeće iz Plana privatizacije Vlade FBiH kojima su šanse za opstanak, a kamoli prodaju haman pa nikakve, učine atraktivnim za privatizaciju. Pomozite nam, gospodo iz bijelog svijeta, da spasimo i privatiziramo Hidrogradnju, Krivaju Zavidovići, Željezaru Zenica, SODA SO Holding – telekome (ne)znamo prodati i sami.

Kako god, niti je spašavanje ovih firmi i njihova privatizacija „uvjet bez kojega se ne može“ za tranšu MMF-a, niti se ovim problemom iko ozbiljno bavi (osim radnika koji blokadama saobraćajnica, štrajkovima glađu i sl. pokušavaju ostvariti svoja prava). Ali je zato dobijanje tranše MMF-a uslov za dobijanje (kreditnih, bezbeli) sredstava od EBRD-a u iznosu od 700 miliona eura namijenjenim ulaganju u cestovnu infrastrukturu u periodu 2018.-2020. godina (nemoj da neko pita otkud sada ovaj kredit, sve lijepo piše, samo čitati treba).

Dakle, po onoj Njegoševoj ide nam čaša meda i čaša žuči – u paketu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here