Trgovački lanac Toys ‘R’ Us zatvara svojih 735 prodavnica u SAD-u i otpušta oko 30.000 ljudi, jer taj poznati prodavač igračaka nije uspio pronaći kupca ni postići dogovor o restrukturiranju milijardi dolara dugova.

Propast tog trgovačkog lanca predstavlja udarac za generacije potrošača i stotine proizvođača igračaka koji su prodavali svoje proizvode u tom američkom lancu, uključujući Mattelove Barbike, proizvode Hasbroa, Lega i mnoge druge.

“Ovo je duboko tužan dan za nas, kao i milione djece i porodica koje smo služili tokom posljednjih 70 godina”, poručio je izvršni direktor kompanije Dave Brandon.

Kako se potrošači okreću e-kupnji putem Amazon.coma, a djeca radije biraju elektroničke uređaje nego igračke, Toys ‘R’ Us nije uspio povećati prodaju i otplaćivati dugove od 6,6 milijardi dolara koje je 2005. godine otkupilo nekoliko “private equity” kompanija.

Iz Toys ‘R’ Us saopšteno je da traži odobrenje za likvidaciju inventara u američkim trgovinama, koje će se, kako kreditori predviđaju, zatvoriti do kraja ove godine.
Kompanija je također poručila da je u razgovorima sa nekim zainteresiranim stranama za dogovor da se kombinira do 200 njegovih najuspješnijih američkih trgovina sa kanadskim operacijama.

Napori za spas kompanije propali su ovog mjeseca nakon što su kreditori odlučili da nema jasnog plana reorganizacije i da više svog novca mogu vratiti u likvidaciji, zatvarajući trgovine i prikupljanjem novca od prodaje robe.

Nestanak Toys ‘R’ Us ostavlja prazninu za stotine proizvođača igračaka koji su se oslanjali na taj trgovački lanac, koji je, uz WalMart i Target, bio njihov glavni kupac.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here