S ciljem stvaranja boljih uvjeta za sportiste sa invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekat i kampanja “Nisu mi rekli”, čiji je pokretač Azra Atagić-Ćatović iz Sarajeva.

Cilj kampanje je promocija sporta za osobe sa invaliditetom kako bi se što više djece i mladih sa invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te da se najkvalitetnijim sportistima omogući da predstavljaju BiH na velikim svjetskim takmičenjima. U Bosni i Hercegovini je do sada bila najpoznatija sjedeća odbojka, ali važno je da i svi ostali sportovi budu zastupljeni.

“Slovenija i Hrvatska su slične projekte pokrenule prije sedam-osam godina, te su u tim zemljama vidno unaprijeđeni uvjeti za bavljenje sportom. Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine nije imao finansijsku mogućnost i kapacitet da kampanju realizuje samostalno, te sam došla na ideju da pokrenemo kampanju za paraolimpijce da se kroz promociju paraolimpijskih sportova dođe do boljih uvjeta za rad i bavljenje sportom osoba sa invaliditetom i u BiH. Želim da naglasim da je kampanja pokrenuta bez finansijskih ulaganja, samo uz svesrdnu pomoć naših pokrovitelja koji su odvojili svoje znanje, vrijeme i resurse kako bi kampanja ugledala svjetlo dana”, ističe Atagić-Ćatović.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva kampanje je osnivanje sportskih klubova za osobe sa invaliditetom, da se osobama sa invaliditetom omogući treniranje i aktivno bavljenje sportom. Isto tako, cilj je da se dodatno obuče treneri i sportski radnici, te da osigura adekvatna oprema.

“Potrebni su treneri i kvalifikovane osobe koje će, naprimjer, skijati, trenirati sa slabovidnim ili slijepim osobama”, kaže Atagić-Ćatović te dodaje: “U posljednje vrijeme dosta se promovisano plivanje za djecu sa invaliditetom”.

U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportista, dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

Naši heroji! Paraolimpijski heroji!

#nisumirekli #mojapobjeda Nedostatak Vaše podrške naš je najveći hendikep!

Posted by Paraolimpijski komitet BiH on Freitag, 12. Januar 2018

“Nadamo se da će u budućnosti i predstavnici vlasti imati više sluha za ove ljude i podržati rad klubova koji okupljaju osobe sa invaliditetom”, kaže Atagić-Ćatović.

“Inače, kampanja ne bi ugledala svjetlo dana bez svesrdne podrške sponzora kojima dugujemo veliku zahvalnost. Krenut ćemo od agencije Communis Sarajevo koja je uradila idejno rješenje i osmislila kampanju. Zatim, promotivni spot je radila ekipa BHRT-a, posebno se zahvaljujemo: Vedrana Mijić – kamerman, Zoran Tankosić – kamerman, Vedad Hodzić– reditelj, Elvedin Hamzić– rasvjeta, Halid Solak – rasvjeta, Edin Secic – vozni park, Jasmin Salanović – organizator. Da bi kampanja bila što vidljivija, pobrinuli su se United Outdoor BH, Europlakat BH, Total Media i Metromedia Group.

Također, Margo Štamparija je za potrebe kampanje ustupila svoje resurse i od njih smo dobili gratis štampanje plakata”, kazala je Atagić-Ćatović.

Medijski pokrovitelji su: Akta.ba, BHRT, ELTA TV, Televizija Sarajevo – tvsa.ba, Federalna.ba, Hayat.ba, Tv Pink BH, RTV USK, N1 Bosna i Hercegovina, City Televizija BiH, Dnevni avaz, STAV, BH Sport Life Portal, startbih.info, SportSport.ba, Sport Centar, Zdravi portal, OLX BiH, Faktor.ba, DEPO Portal, Bljesak.info, Moja Hercegovina, Patria, Haber dnevne vijesti, Zenski portal, Cure.ba, BHPUTOVANJA.ba, Nezavisne novine, te PRag agencija.

IZVORakta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here