vozački

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske (RS) odnosno Udruženja saobraćaja i veza PKRS-a protive se povećanju cijena polaganja vozačkih ispita, koje je predviđeno Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, a koji bi trebalo da stupi na snagu početkom naredne godine. 

Kako navode, prevoznici smatraju neopravdanim jedno od obrazloženja za to poskupljenje – zaštita procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanje procese obuke.

„Ove ciljeve moguće je ostvariti većom kontrolom nadležnih institucija, a ne povećanjem cijena, iza koje, kako tvrde prevoznici, stoje pojedini vlasnici auto škola. Također, ovakvim mjerama dodatno će se smanjiti broj kandidata, a prevoznicima nedostaje odgovarajući broj vozača“, naglašava se u saopštenju iz Privredne komore.

Istovremeno, podsjećaju da su u saradnji s nadležnim ministarstvima RS-a, počeli realizaciju projekta kojim bi se zainteresovanim nezaposlenim osobama s evidencije Zavoda za zapošljavanje RS-a, omogućila prekvalifikacija i polaganje vozačkog ispita D kategorije po programu koji neće duže trajati od tri mjeseca, a prevoznici iz RS-a osigurali bi im posao.

Također, na inicijativu Privredne komore RS pokrenuta je inicijativa za izmjene programa srednjoškolskog obrazovanja za vozače motornih vozila, kojim bi bilo predviđeno da svršeni učenici moraju polagati vozački ispit odgovarajuće kategorije u sklopu redovnog obrazovanja.

Prevoznici konstantno ukazuju, kako dodaju, na nedostatak kvalitetnih praktičnih znanja, onih s već stečenim diplomama i na tom polju je neophodno uložiti dodatne napore kako bi dobili što kvalitetniji vozački kadar.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here