Galenika prodata Brazilcima za 16 miliona eura

Kupac je u obavezi da u naredne dvije godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona eura u Galeniku

422

Kompanija Aelius iz Luksemburga ponudila je 16 miliona eura za kupovinu 93,7 posto kapitala Galenike, saopćilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Inače kompanija Aelius je jedina ispunila sve kvalifikacione uslove. Kako je saopćeno nakon otvaranja finansijske ponude tog ponuđača, Komisija je konstatirala da je ponuda podnesena u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove te donijela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius proglasi kupcem kapitala. Aelius je povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Kako je saopćeno, kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona eura na ime kupoprodajne cijene, uplati i iznos od 25 miliona eura na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 eura po godini staža za zaposlene koji su se opredjelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je, također, u obavezi da u naredne dvije godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona eura u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vrijeme ne bude manje od 900.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cijena na javnom nadmetanju je jedan euro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona eura za pokriće bankarskih dugova te kompanije. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here