Sberbank je na vrhu liste magazina The Banker među bankama CIE

Ruske banke zajedno sa brazilskim i indijskim bankama znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu.

2723

Sberbank je preuzela vodstvo među bankama Rusije, centralne i istočne Evrope na listi najvećih svjetskih banaka prema rangiranju magazina The Banker. Sberbank se podigla 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mjesto.

The Banker je vodeći međunarodni magazin koji pokriva poslovanje banaka. Lista „Top 1.000 World Banks“ kreira se na godišnjem nivou i uključuje hiljadu najvećih banaka u svijetu na osnovu osnovnog kapitala. Osnovni kapital Sberbanke se povećao za 47 posto u protekloj godini.

Ruske banke zajedno sa brazilskim i indijskim bankama znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina The Bankar, ukupni profit ruskih banaka povećao se više od 4,5 puta (za 369 posto) na 14,6 milijardi dolara u 2016. godini.

„Kada pogledamo listu, onda uočavamo da je Sberbank najbolje rangirana od svih banaka koje posluju na bh. tržištu“, izjavio je Vedran Peršić, direktor marketinga i komunikacija Sberbank BH, te dodao: „na našem tržištu pokazujemo kontinuiranu stabilnost i sigurnost tako da nije slučajno da smo prepoznati kao banka od povjerenja“.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here