Konzumiranje ugljikohidrata kao ostataka, a ne svježe kuhanih, može pomoći u gubitku težine, rekla je za Insider nutricionistica Rhiannon Lambert. Kada jedemo ugljikohidrate, oni se razgrađuju u crijevima i apsorbiraju kao šećer, što podiže nivo glukoze u krvi. Međutim, kada se kuhani ugljikohidrati, poput tjestenine, krompira i riže, ohlade, u hrani se povećava vrsta vlakana koja se zovu otporni škrob koji se ne pretvara u šećer. Mala studija iz 2014., istraživača sa Univerziteta Surrey i Van Tulleken, otkrila je da jedenje kuhane, ohlađene i podgrijane tjestenine uzrokuje najmanji skok šećera u krvi, u poređenju s tjesteninom koja je svježe kuhana. Još jedna mala studija iz 2015., koju je o bijeloj riži proveo Univerzitet Indonezija, izvukla je isti zaključak.
Konzumiranje podgrijanih ostataka tjestenine pomaže pri mršanju
Kada se kuhani ugljikohidrati, poput tjestenine, krompira i riže, ohlade, u hrani se povećava vrsta vlakana koja se zovu otporni škrob koji se ne pretvara u šećer.