Navika svakodnevnog jedenja sladoleda može uticati na vaše tijelo na mnogo načina, a neki od njih su štetniji za vaše zdravlje od drugih. Prema Američkom udruženju stomatologa, do 57 posto američke populacije pati od preosjetljivosti zuba na hladnu, vruću i kiselu hranu i pića. Ako sumnjate da biste i vi mogli imati taj problem, svakodnevno jedenje sladoleda to će potvrditi. Šećer u sladoledu pomaže snažnom porastu inzulina, što može potaknuti izgradnju mišića i spriječiti razgradnju proteina, rekao je za magazin Men’s Journal poznati trener i nutricionist Jay Cardiello. Neki vjeruju da im večernje čašćenje sladoledom pomaže umiriti um i brže zaspati, što nije tačno. Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine utvrdila je da je konzumiranje hrane s malo vlakana i zasićenih masnih kiselina povezano s lakšim snom. Deseci studija povezivali su veliku konzumaciju šećera s debljanjem. Ako se, zahvaljujući svakodnevnoj konzumaciji sladoleda, udebljate, također ćete imati povećan rizik od svih hroničnih zdravstvenih problema koji dolaze s time, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak, piše Eat This, Not That.