Ljekari, nutricionisti i mediji upozoravaju na štetnost grickalica i gotove industrijske hrane koja je zasićena soli. U mnogim dijetnim programima upozoravaju na nužno smanjivanje upotrebe soli i ističu važnost čitanja etiketa na gotovoj hrani, kako bi se kontrolirao unos soli. Međutim, potpuno izbjegavanje soljene hrane je pogrešno, jer je manjak soli jednako opasan za zdravlje kao i višak.So je neophodna za zdravu probavu, za regulaciju tekućina u tijelu, te za kvalitetno funkcioniranje nervnog sistema. Važan je faktor i za zdravi san, te za prevenciju grčeva uzrokovanih upalama mišića (tzv. muskul-fiber). Bez soli se ni kalcij ne apsorbira dobro, a nedostatak kalcija, vodi u osteoporozu. Danas ljekatri i nutricionisti preporučuju isključivo morsku so, a u novije se vrijeme sve više traži i da bude nejodirana. Kod nas je uvriježeno mišljenje kako je jelo lako dosoliti ako je neslano, a nemoguće mu je oduzeti so ako je preslano. No, jelo bi trebalo prilikom kuhanja uvijek biti umjereno slano, baš kako treba, jer se pokazalo da kod naknadnog soljenja većina ljudi pretjera.
Ugrožava li so zaista naše zdravlje
U mnogim dijetnim programima upozoravaju na nužno smanjivanje upotrebe soli i ističu važnost čitanja etiketa na gotovoj hrani, kako bi se kontrolirao unos soli. Međutim, potpuno izbjegavanje soljene hrane je pogrešno