Volkswagen postao tržišno najvrjednija njemačka kompanija

"E-mobilnost je postala osnovni dio našeg poslovanja. Sada sistemski integriramo dodatne etape u naš lanac vrijednosti", izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Diess na skupu koji je kompanija organizirala.

58
Volkswagen je danas preskočio SAP i postao tržišno najvrjednija njemačka kompanija.
Povlaštene dionice VW-a uzletjele su 11 posto u srijedu i time je tržišna vrijednost porasla na 140 milijardi eura. Tržišna kapitalizacija SAP-a iznosi 127 milijardi eura. Redovne dionice VW-a od početka su godine uzletjele 80 posto, dok su likvidnije povlaštene dionice od početka godine skočile 50 posto.

Analitičari razlog za ovakav uzlet vide u velikom optimizmu investitora prema ambicijama njemačkog diva u segmentu električnih automobila. Njemački automobilski div  objavio je u ponedjeljak da će u Evropi izgraditi šest tvornica baterijskih ćelija do 2030. godine kako bi osigurao uvjete za masovnu proizvodnju električnih vozila. VW će postrojenja graditi sam i u partnerstvu s drugim tvrtkama, a zacrtao je proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje.

“E-mobilnost je postala osnovni dio našeg poslovanja. Sada sistemski integriramo dodatne etape u naš lanac vrijednosti”, izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Diess na skupu koji je kompanija organizirala.

“Osiguravamo dugoročnu istaknutu poziciju u utrci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u doba mobilnosti s nultom emisijom (štetnih plinova)”, dodao je Diess.

Do 2023. kompanija želi razviti novu, standardiziranu prizmatsku baterijsku ćeliju i tako poduprijeti zacrtano smanjenje troškova kroz pojačanu proizvodnju ćelija u vlastitim pogonima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here