UNCTAD: Pandemija prouzročila ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara

Na početku 2021. Evropska unija ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedno tromjesečje s negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine uvelike ovise o fiskalnim odgovorima (na krizu) i programima cijepljenja", napominju.

30
Svjetska ekonomija mogla bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, izvijestio je u četvrtak UNCTAD, procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti ekonomsku štetu od 10.000 milijardi dolara.
Svjetska ekonomija porast će ove godine 4,7 posto, prognozira UNCTAD, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.

Godina 2020. bila je “annus horribilis”, konstatiraju, procijenivši pad aktivnosti na 3,9 posto. Dosada su pad procjenjivali na 4,3 posto. Ekonomija je u 2020. „zabilježila najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stoljeća počele voditi statistike o agregatnoj ekonomskoj aktivnosti”, istaknula je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.

Pandemija će privredu do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.

Citiraju i procjenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Bogate privrede usvojile su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjile štetu, bilježi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći ‘težak’ 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini 2020.

Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog „ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore“, naglašava UNCTAD.

Rezultat je pad osobnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u kakvom smo u povijesti rijetko svjedočili, dodaje UN-ova agencija.

EU “zaboravio” potražnju

UNCTAD procjenjuje da će američka privreda ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.

Evropa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Evropsku uniju i ostale evropske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4,0-postotni rast aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova.

Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačka ekonomija trebala porasti 3,3 posto. Evropske zemlje bilježile su prošle godine najveći pad aktivnosti u skupini razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD.

“Na početku 2021. Evropska unija ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedno tromjesečje s negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine uvelike ovise o fiskalnim odgovorima (na krizu) i programima cijepljenja”, napominju.

Rokovi za univerzalni pristup cjepivima još nisu utvrđeni, a fiskalni odgovor EU-a, čija je središnja tačka višegodišnji finansijski okvir, “nije pružio ili ne cilja na nužnu potporu ulaganjima i potražnji”, upozorava UNCTAD.

Paket mjera potrošnje “Next Generation EU” veže pak oporavak za nejednake kapacitete zemalja-članica za potrošnju i zaduživanje, upozoravaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here