Bitcoin dostigao historijski rekord

Premašio iznos iz 2017.godine

33

Bitcoin je u srijedu prvi put u historiji probio nivo vrijednosti od 20.000 američkih dolara, budući da su kripto-entuzijasti ukazali na povećanu potražnju institucionalnih investitora za ovom “usijanom digitalnom valutom”.

Najvrjednija svjetska virtuelna valuta trgovala se oko 20.600 američkih dolara, što je rast od 5,6 posto na dnevnom nivou. Prema tržišnim podacima Coin Metrics-a, bitcoin je povećao godišnji dobitak na više od 180 posto.

Bitcoin je ove godine uspješan. Analitičari kažu da je to podstaknuto od velikih ulagača poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Druckenmillera, koji vlastitu imovinu premještaju u kriptovalutu, dok su tehnološke kompanije poput Squarea i MicroStrategyja koristile vlastite bilanse za kupovinu bitcoina.

“Ovo je domino efekt dok menadžeri imovine premještaju svoje portfelje u bitcoin”, rekao je za CNBC Charles Hayter, izvršni direktor provajdera podataka o kripto-tržištu CryptoCompare.

Najnoviji rekord bitcoina podsjetio je mnoge pratioce tržišta na njegov čudovišni skok na skoro 20.000 američkih dolara u 2017. Nakon toga uslijedio je nagli pad sljedeće godine kada je pao na blizu 3.000 američkih dolara.

Glavne kompanije s Wall Streeta, poput S&P Global i Cboe Global Markets, napravile su veliki pomak u uslugama podataka kripto-tržišta. S&P Dow Jones Indices nedavno je najavio planove za lansiranje kripto-indeksa 2021. godine.

U utorak je britanski menadžer imovine Ruffer obavijestio klijente o “novoj dodjeli” bitcoinima, otkrivajući da je oko 2,5 posto portfelja uloženo u tu kripto-valutu.

“Ovo vidimo kao malu, ali snažnu polisu osiguranja protiv kontinuirane devalvacije glavnih svjetskih valuta.Bitcoin diversifikuje (mnogo veća) ulaganja kompanije sa zlata i obveznica, koje su povezane s inflacijom, te djeluje kao zaštita od nekih monetarnih i tržišnih rizika koje vidimo”, saopćio je Ruffer.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here