Razgovor za posao ne predstavlja izazov samo kandidatima, već i onima na drugoj strani – osobama koje vode intervju i odlučuju o zapošljavanju. Poslodavci i HR menadžeri često su vođeni pitanjem: je li on/ona stvarno odgovarajući kandidat za raspisanu poziciju? Obično pri donošenju odluke nemamo puno vremena razmišljati i vagati, pozicija se mora čim prije popuniti, a moramo imati na umu i konkurentnost na tržištu. Zbog toga je od izuzetne važnosti da ste, kao ispitivač, dobro pripremljeni.

U nastavku dajemo 7 savjeta za uspješno vođenje intervjua za posao:

  1. Upoznajte se s kandidatom

Prije intervjua pažljivo pročitajte biografiju (i popratno pismo). Zapišite otvorene tačke i proturječnosti, ali izbjegavajte pitanja na koja su odgovori već vidljivi iz dokumenata.

  1. Pripremite vodič za razgovor

Kako bi razgovor bio organiziran i ciljan, savjetuje se unaprijed pripremiti razgovor te odrediti pitanja. Što želite znati o svom kandidatu? Koji su kriteriji posla? Koje su kompetencije i vještine tražene? Ako je moguće, zadržite ovaj proces u daljnjim intervjuima – tako da možete dobiti približne informacije o kandidatima i bolje uspoređivati kandidate nakon svih razgovora. Također, stručnjaci savjetuju da sebi pripremite i matricu ocjenjivanja, kako biste osigurali objektivnost i vođenje jednakim kriterijima procjene kandidata.

  1. Stvorite ugodnu atmosferu i započnite razgovor pomoću “Smalltalk-a”

Pronađite tihu, svijetlu sobu te osigurajte da vaše kolege znaju da ne želite biti uznemireni tijekom razgovora. Budite spremni u dogovoreno vrijeme te osigurajte čašu vode. Intervju za posao je stresna situacija za većinu kandidata. Ako stvarno želite upoznati kandidata i uraditi procjenu vještina, potrudite se da kandidata opustite što bolje moguće. Dopustite da se raskomoti te predstavite sebe i Vašu ulogu. Kao poslodavac, trebali biste započeti razgovor, ali nemojte odmah početi s tehničkim pitanjima, već prvo razgovarajte o općim stvarima. Pitanje poput “Jeste li lako pronašli ured” olakšava pokretanje razgovora i opuštanju ispitivačke atmosfere.

  1. Započnite razgovor i postavite ciljana pitanja

Stručnjaci savjetuju da kandidata treba pustiti da što više govori vlastitim riječima. Kako bi zadržali fokus i kako bi dobili približne informacije od svakog kandidata, ispitivač treba da usmjerava razgovor imajući u vidu poziciju, tražene kvalifikacije i vještine. Zato svakako primijenite svoj predložak pitanja kako bi zadržali objektivnost i sigurnu tehniku ispitivanja. Najprikladniji upitnik sadrži otvorena pitanja, tj. ona na koje se ne može odgovoriti da ili ne. S druge strane, poželjno je postavljati situacijska pitanja koja se tiču konkretnog primjera iz radnog odnosa, tzv. STAR tehnika ispitivanja je najprikladnija: koja je bila situacija, koji zadatak, koju je akciju poduzeo kandidat i koja je bila posljedica toga (Situation, Task, Action, Reaction). STAR tehnika će vam dati željenu dubinu razgovora, a moći ćete na osnovu odgovora saznati nešto više o kandidatovim kompetencijama i vještinama. Standardna pitanja poput “koje su Vaše slabosti”? općenito treba izbjegavati – odgovor je gotovo svaki kandidat unaprijed pripremio.

  1. Slušajte, potvrdite, vodite

Kako biste ohrabrili kandidata i pridobili njegovo povjerenje da otvoreno razgovara, pokažite interes slušajući pažljivo i pružajte potvrdu klimanjem glave. Održavajte kontakt očima, ali pratite gestikulaciju. Često se događa da se kandidat udalji od teme razgovora, stoga uvijek budite svjesni svoje uloge i vraćajte kandidata ljubazno, ali odlučno na temu upravo ciljanim pitanjima. Usredotočite se na ključne tačke.

  1. Zapišite odgovore i zapažanja

Vodite bilješke tijekom razgovora, po mogućnosti izravno u svom vodiču za razgovor. Ako razgovarate s nekoliko kandidata, lako ćete izgubiti trag stvari. U idealnom slučaju, nakon razgovora, uklopite svoje zabilješke u kraći izvještaj o kandidatu koji će sadržavati Vaša zapažanja i konačan prijedlog o zapošljavanju. Po potrebi savjetujte se s kolegama i supervizorom.

  1. Uzmite si vremena s odlukom

Ako je kandidat ušao u uži izbor, dobro je imati barem još jedan intervju. Također, poželjno je pozvati supervizora ili člana tima da dobijete dodatno mišljenje o kandidatu. U konačnici, to je pitanje: Mogu li raditi s tom osobom? Ako možete na to odgovoriti potvrdno, učinili ste sve ispravno tijekom intervjua.

Nina Hadžić, Senior HR Specialist, Agencija Posao.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here