IEDC-Poslovna škola Bled je za svoju 30. godišnjicu organizirala Predsjednički forum o digitalizaciji, kao ulaganju u promjene. Promišljena digitalna transformacija može podići prihode i produktivnost kompanije za 30 posto na godišnjem nivou. Toga je svjesno 80 posto predsjednika uprava 1000 najvećih kompanija na svijetu, a digitalizacija je i prioritet Vlade Republike Slovenije.

“Digitalna transformacija je prioritet naše Vlade, jer smo svjesni da je strateško razmišljanje i planiranje transformacije od ključne važnosti za opći i privredni razvoj naše zemlje. Inicijativa ‘Slovenija, zelena referentna zemlja u digitalnoj Evropi’ odražava naše ambicije da postanemo jedna od vodećih zemalja u tom području”, rekao jena otvorenju Predsjedničkog foruma, najvećeg međunarodnog događaja IEDC-Poslovne škole Bled, dr. Miro Cerar, premijer Republike Slovenije. Također na početku je čestitao konstituirajućoj direktorici i dekanici IEDC-Poslovne škole Bled, prof. dr. Danici Purg i njezinom timu za proslavu 30. godišnjice djelovanja, koja je uz to rekla: “Tokom tog razdoblja se je na IEDC-Poslovnoj školi Bled obrazovalo više od 80.000 poslovnih ljudi iz 85 zemalja svijeta”.

Glavni govornik na Forumu, na kojem je uzelo učešće više od 120 poslovnih i političkih lidera iz 17 zemalja, prof. Joe Peppard, održao je predavanje o digitalizaciji i ulaganju u promjene. Međunarodno prepoznani stručnjak za digitalizaciju, profesor na Evropskoj školi za management i tehnologiju iz Njemačke (ESMT) i docent na Sveučilištu Južna Australija posebno je naglasio: “Digitalno samo po sebi ništa ne transformira. Organizacije se mogu odlučiti ‘transformirati’ rad (ili same sebe) uz korištenje digitalnih tehnologija. Menadžeri se često uhvate u tehnološki dio digitalizacije, kao što su društveni mediji, analitika, mobilnost. Sve što ove tehnologije nude, to je u stvari samo opcija. Izazov je utvrditi kako možemo iskoristiti ovu opciju”.

Na okruglom stolu s međunarodno priznatim poslovnim čelnicima, koju je vodio prof. Peppard, ESMT, njihove poglede na digitalnu transformaciju u svojim industrijama i organizacijama predstavili su: Simon Kaluża, CEO, SAP CEE, Slovenija; Dejan Ljuština, partner, PwC, jugoistočna Evropa; Thomas Marschall, poslovni anđeo, Danska i Robert Serec, Direktor, Pomurske mlekarne.

“Međunarodno istraživanje kuće PricewaterhouseCoopers – PwC pokazuje da 80 posto predsjednika uprava 1000 najvećih i najuglednijih kompanija tvrde da je između svih vanjskih utjecaja na poslovanje u budućnosti, tehnologija ta, koja će imati najveći domet. Kompanije Jugoistočne Evrope su svjesne važnosti digitalne transformacije, ali nažalost nema dovoljno ‘akcije'”, tvrdi Dejan Ljuština, PwC.

“Pomurske mlekarne bile su predstečajnom stanju, ali danas smo također zahvaljujući uspješnoj isprepletenoj organizacijskoj kulturi i digitalizaciji jedna od najuspješnijih mljekara u regiji. Prošle godine smo poslovali 8 miliona eura bolje nego prije godinu dana”, istaknuo je Robert Serec.

“Kompanije moraju biti svjesne mogućnosti koje proizlaze iz digitalne disrupcije privrede. Ako želiš biti lider u svom području, u industriji, ne možeš ignorirati ove pokrete”, rekao je Thomas Marschall.

Simon Kaluża je rekao: “Kompanije koje uspješno provode proces digitalne transformacije, suočene su s porastom prihoda i produktivnosti od 30 posto godišnje.”

Prof. dr. Danica Purg najavila je primatelje nagrada Generali Alumni Achievement Award za 2016. godinu. Pobjednici su: Cristian Laurentiu Gheorghe, EMBA,  godine 1999., Nexus Consulting International; Managing Partner; Rumunjska, Edmond Haxhinasto, završio Executive MBA na IEDC godine 1996., političar, Albanija, Dijana Kobas Dešković, koja je završila program General management Program, godine 2002., direktor Spona Communications, Hrvatska, Mateja Luštek, koja je završila EMBA 2011., Studio Moderna, COO, Slovenija, Marko Majer, doktor nauka i EMBA 1991., Mayer McCann, direktor, Slovenija. Okrugli stol s pobjednicima vodila je predsjednica IEDC Alumni klub Slovenija Melanie Seier Larsen.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here