Humus, bliskoistočni delikates od leblebija, susamove paste, limunovog soka i bijelog luka, sve popularniji i na Balkanu, od nedavno je prisutan i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Posljednjih godina u svijetu vlada potpuna opsesija humusom, koji je zahvaljujući savjetima nutricionista ušao na velika vrata u svakodnevnu ishranu ljudi. S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata, jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet “najzdraviji namaz na svijetu” i zašto ga sve više nutricionista preporučuje u svakodnevnoj ishrani.

Kako, ipak, još uvijek veliki broj ljudi nije upoznat sa svim kvalitetima ovog jela, danas je u hotelu Evropa, priređeno druženje za predstavnike medija i blogere pod nazivom „#Volim humus“, čiji je domaćin bila poznata voditeljica i blogerica Erna Saljević, a na kojem je bilo govora o tome šta je humus i kako se sve može kombinovati u pripremi različitih jela.

Ovo druženje priredili su predstavnici kompanije DTD Ribarstvo iz Srbije, koja je na tržište Bosne i Hercegovine po prvi put plasirala humus pod brendom Ribella – delikates visokog kvaliteta, biljnog porijekla, bez glutena, aditiva i vještačkih boja koji, osim u Srbiji, uspješno prodaju u Makedoniji i u Hrvatskoj.

”Veliko nam je zadovoljstvo što smo prvi plasirali zdravi namaz na tržištu u Bosni i Hercegovini i što na ovaj način predstavljamo javnosti svjetske kulinarske trendove. U Srbiji je humus naišao na odličan prijem kod potrošača, a sigurni smo da će i potrošači u BiH prepoznati kvalitet ovog zdravog delikatesa te ga koristiti u svakodnevnoj ishrani”, izjavila je Ana Luković, predstavnica kompanije DTD Ribarstvo.

Ljubitelji ovog namaza smatraju da je najveća ljepota konzumiranja humusa u – jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini komad crnog ili integralnog hljeba namazanog humusom, uz komad nekog svježeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pita hljeb ili tortilje, komade sirovog povrća, a može biti namaz, umak, prilog uz jelo ili preliv za salatu.

Na druženju sa novinarima i predstavljanju proizvoda, nutricionista Amela Ivković O’Reilly istakla je da je humus, zahvaljujući leblebijama, odličan izvor proteina i vlakana kao i da ima nizak glikemijski sastav, pa bitno utiče na smanjenje nivoa šećera i holesterola u krvi. „Ovo jelo dokazano sadrži visok nivo minerala, i to željeza, kalcijuma i magnezijuma, a istraživanja pokazuju da je koristan kao regulator nivoa šećera i masti u krvi“, rekla je nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly.

Na tržištu Bosne i Hercegovine Ribella Hummus prisutan je u tri okusa: natural (osnovni), sjemenke tikve i pikant. Ribella Hummus proizvodi mogu se nabaviti u bolje snabdjevenim supermarketima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i u Tuzli.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here