Glavni grad Bosne i Hercegovine i ovog novembra postaje centar panel diskusija i predavanja o reformama energetskog sektora u BiH.

Naime, u okviru Trećeg međunarodnog sajma i konferencije o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini RENEXPO® 2016, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i projekat “Savjetovanje o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini’’, organizira dvodnevnu konferenciju o energetskoj efikasnosti, 09.11. i 10.11.2016. godine, u hotelu Hills na Ilidži, s početkom u 11:00 sati.

Konferencija će biti fokusirana na važna pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, te nas očekuju interesantna predavanja sa primjerima dobre prakse u upravljanju energijom širom Bosne i Hercegovine, razgovori o predstojećim obavezama energetskog sektora u BiH, kao i uspostavljanju finansijskog okvira za implementaciju akcionih planova energetske efikasnosti u BiH, te panel diskusije o razvoju strategije obnove zgrada u Bosni i Hercegovini, kao i poticanje efikasnosti u grijanji u hlađenju.

Pored sadržaja Konferencije, posjetitelji „Kuće energetske efikasnosti“ će imati priliku da se kroz interaktivnu prezentaciju upoznaju sa ključnim rezultatima i instrumentima kreiranim za potrebe sektora.

Učesnici konferencije bit će eminentne osobe iz Bosne i Hercegovine, regiona i EU koje rade u oblasti energetske efikasnosti poput: Lutz Jarczynski, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Faruk Serdarević, ekspert za energetsku efikasnost, Jasmina Katica, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Miladin Gaćanović, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Dan Staniaszek, BPIE – Europski institut za karakteristike zgrada, Eduardo de Santiago Rodríguez, Ministarstvo razvoja Španije, Mustafa Čopelj, Federalno ministarstvo prostornog uređenja (BEEP projekat FBiH), Miloš Jokić, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (BEEP projekat RS), Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Također, očekuje se prisustvo brojnih partnera iz državnih ministarstava, predstavnika energetske zajednice, općina i fakulteta, kao i predstavnika međunarodnih organizacija koje djeluju u energetskom sektoru. Energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije važne su komponente za kvalitetniju i sigurniju budućnost BiH. Zbog toga ovakvi i slični događaji imaju za cilj da se otvoreno razgovara o trenutnoj situaciji u državi i regionu, kao i o budućim investicijama

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here