Samsung Electronics Co., Ltd, objavio je da uvodi po prvi put u industriji mobilni DRAM modul, od 8-gigabajta (GB) LPDDR4 od kojeg se očekuje da će uveliko poboljšati mobilna korisnička iskustva, posebno za one koji koriste Ultra HD, uređaje sa velikim ekranima. Mobilni DRAM modul od 8 GB koristi četiri od najnovijih LPDDR4 memorijskih čipova od 16 gigabajta (GB i naprednu procesnu tehnologiju 10-nanometara (nm) – klasa.

“Pojava našeg moćnog mobilnog DRAM modula od 8GB će omogućiti da vodeći mobilni uređaji nove generacije budu još učinkovitiji širom svijeta”, rekao je Joo Sun Choi, izvršni potpredsjednik Odjela za prodaju memorije i marketinga u Samsung Electronics, i dodao: “Mi ćemo nastaviti pružati napredna memorijska rješenja nudeći najvišu vrijednost i najsavremenije koristi kako bi zadovoljili širenje potreba za uređajima koji imaju dual kamere, 4K UHD i VR karakteristike”.

Novi LPDDR4 od 8GB radi na do 4.266 megabita u sekundi (Mbps), što je dvostruko brže od DDR4 DRAM za osobne kompjutere koji rade obično na 2.133 Mbps po pin-u. Pod pretpostavkom da je 64 bitna (x64) sabirnica široke memorije, to se može posmatrati kao prenos preko 34GBs podataka u sekundi.

Dok mnogi high-end ultra-tanki note kompjuteri koriste trenutno 8GB DRAM-a, Samsungov novi 8GB LPDDR4 modul će pomoći drugim mobilnim uređajima nove generacije da u potpunosti iskoriste svoje ekstremno visoke kapacitete. Naprimjer, opremanje tableta sa 8 GB LPDDR4 omogućit će pokretanje virtuelnih mašina i glatku 4K UHD video reprodukciju, popularne karakteristike mnogih vrhunskih kompjutera.

Samsungov LPDDR4 DRAM od 8GB pruža mnogo učinkovitiju potrošnju energije zahvaljujući upotrebi najnovije procesne tehnologije od 10 nM klasa i Samsungovog vlastitog dizajna strujnog kruga male snage napajanja. Ovaj dizajn strujnog kruga omogućava memorijskom čipu da udvostruči kapacitet 4GB DRAM modula od 20 nM klasa, dok troši otprilike istu količinu energije.

LPDDR4 modul od 8 GB ima dimenzije manje od 15mm sa 15mm i svega 1.0 mm debljine, koje zadovoljavaju prostorne zahtijeve većine novih, ultra tankih mobilnih uređaja. Korištenje DRAM modula koji je tanji od jednog milimetra omogućava slaganje modula zajedno sa UFS memorijom ili mobilnim aplikacijskim procesorom, u zavisnosti od želja proizvođača uređaja, a koji će omogućiti dalju uštedu na prostoru na strujnoj pločici.

U avgustu prošle godine, Samsung je predstavio prvi put u industriji 20-nanometarski  LPDDR4 DRAM od 12GB. Nakon samo 14 mjeseci razvojnog perioda, Samsung sada uvodi prvi LPDDR4 DRAM od 16GB 10 nM klasa i single-modul rješenje LPDDR4 DRAM od 8GB koji će ubrzati pokretanje nove generacije mobilnih uređaja sa još naprednijim performansama.

Samsung će nastaviti da ubrzano širi proizvodnju svojih DRAM proizvoda koji se temelje na procesnoj tehnologiji od 10 nM klasa. Kompanija se bavi proizvodnjom DRAM-a 10 nM klasa na vodećim  proizvodnim linijama, a planira također da koristiti 10 nM-procesnu tehnologiju u drugim proizvodima u bliskoj budućnosti, kako bi se zadovoljili sve veći zahtjevi za naprednim, mobilnim DRAM-om visoke gustoće.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here