Pitanja kako se privreda suočava s izazovima etike i održivog razvoja, te kakve su savremene politike upravljanja s ljudskim resursima, biti će crvena nit međunarodnog kadrovskog foruma – HR forum, kojeg organizuje IEDC – Poslovna škola Bled. Dobre prakse će predstaviti Andreas Streubig, Otto Group, Njemačka; Tina Kolenc Praznik, Deloitte; Rok Zupančič, Telekom; te dr. Dirk Antonissen, EAEF, Belgija. Trendove u području uloge HR kod društvene odgovornosti, etike i održivog razvoja, bit će predstavljene od strane stručnjaka iz Njemačke, SAD i Engleske.

„Na međunarodnoj razini je 8381 kompanija potpisalo obvezu Udruženja Ujedinjenih naroda za održivi razvoj (UN Global Compact’s Ten Global Compact), od toga je 5988 kompanija prošle godine objavilo izvještaj o napretku, dok samo 457 potpisnika izvještava o stvarnom uvođenju dobrih praksi. Dakle: Da li je obveza privrede u pogledu održivog razvoj zaista već svakodnevna praksa u poslovanju?,“ pita se prof. Mollie Painter-Morland, čelnica Coca-Cola katedre za održivi razvoj na IEDC-Poslovnoj školi Bled, te redovna profesorica na Nottingham Business School, koja će održati predavanje na HR forumu.

Prvog dana HR foruma, koji je počeo danas, 13. listopada u 14.00 sati na IEDC – Poslovnoj školi Bled, predavati će prof. Jean-Pascal Gond, Cass Business School, London, na interaktivnim radionicama će učestvovati više od 70 HR kadrovskih menadžera iz 17 država, koje će se fokusirati na HR prakse koje promiču održivi razvoj. Drugi dan, koji započinje u 9.00 i traje do 13.30, će otvoriti prof. Molie Painter-Morland, IEDC i Nottingham Business School, s predavanjem o tome, kako stvoriti organizacijsku kulturu, koju će pokretati vrijednosti održivog razvoja.

Andreas Streubig, voditelj korporativne odgovornosti kod njemačkog koncerna Otto Group, će predstaviti HR prakse održivog razvoja, koje u koncernu razvijaju već od 80 godina prošlog stoljeća.

„Ne radi se samo o pitanju struktura, procesa ili poslovnih sustava. U kompaniji moramo posebno stvoriti čvrstu odanost HR, pošto održivi razvoj zaživi samo tada, kada svi zaposleni, uključujući i prije svega vodstvo na čelu, u budućnosti usvajaju bolje poslovne odluke, nego što su ih u prošlosti“, rekao je Streubig.

“Nastaje nova poslovna paradigma: cilj menedžmenta je stvaranje dobiti i dodane vrijednost za društvo u cjelini. Uloga HR je kod toga razviti nove poslovne lidere, koji su u stanju voditi organizacije na održivi način“, kaže René Schmidpeter, Poslovna škola Keln, Njemačka.

Poseban sklop HR foruma bit će također namijenjen uspostavljanju efikasnog sistema savladavanja prevara.

„Svjetska statistika pokazuje, kako organizacije, koje nemaju uspostavljen odgovarajući sistem, u prosjeku izgube 5 posto prihoda godišnje. Taj se postotak prepolovi s uvođenjem zviždača. Najviše prijevara otkriveno je baš putem zviždača, što ih stavlja među najučinkovitije kontrole u borbi protiv prevara“, kaže Tina Kolenc Praznik, direktorica revizije, Deloitte.

Program konferencije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here