Od 2007. godine, broj Tetra Pak kartonskih pakovanja s logom FSC je u stalnom porastu, i u 2015. iznosi 54 milijarde. Kompanija očekuje da će se ovaj trend ubrzati s obzirom na to da potrošači pokazuju sve veći interes za ekološka pitanja, kao i aktivnosti kompanija u području zaštite okoliša. U skladu s tim, kompanija Tetra Pak je postavila cilj koji je uspješno i ispunila isporučivši 200 milijardi pakovanja sa FSC logom do kraja aprila 2016. godine.

Tetra Pak kompanija u jugoistočnoj Evropi završila je proces FSC certificiranja 2011. godine, a do kraja 2012. godine već je počela isporučivati pakiranja sa FSC oznakom na tržište. U tako kratkom vremenskom periodu, kompanija je uspjela isporučiti 1.036 miliona pakovanja tokom 2015. godine, a cilj koji je postavljen za 2016. iznosi 1.228 miliona pakovanja za cijelu regiju.

Gospodin Dragan Rajković, direktor sektora za zaštitu okoliša kompanije Tetra Pak navodi: „Kompanija Tetra Pak je posvećena zaštiti okoliša, što predstavlja sastavni dio njene filozofije. Naša dugoročna ambicija je da sva naša pakovanja nose oznaku FSC, a da istovremeno podignemo nivo svijesti potrošača o odgovornom upravljanju šumama, putem organiziranih kampanja”.

Ustanovljen 1994. godine od strane grupe nevladinih organizacija, korisnika i trgovaca drvenom građom, FSC je opće priznat najviši globalni standard za certificiranje u području upravljanja šumama. Proizvod može nositi oznaku FSC samo ukoliko postoji certifikat za neprekidan lanac skrbi o održivom razvoju šumskih resursa za sve relevantne aspekte. FSC logo omogućuje potrošačima da donose informirane odluke i biraju robne marke koje se obvezuju na održivo upravljanje šumama. Kompanija Tetra Pak je završila proces certificiranja za sva postrojenja za preradu hrane te može dostavljati ambalažu sa FSC oznakom iz bilo kojega dijela svijeta.​

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here