Zbog otežanog izvoza kornišona na evropsko tržište nastale su velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom i plasmanom kornišona na EU tržište. Agrona d.o.o. izjavljuje da se štete unutar firme procjenjuju na preko 1.500.000 KM. Slična situacija je i sa drugim domaćim firmama koje vrše otkup.

„Unatoč velilkim gubicima i nastaloj šteti, Agrona je uspjela do kraja održati proizvodnju i otkup kornišona u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici su isplaćeni za mjesec juli, a u toku je isplata za mjesec august. Bez obzira na naše gubitke, svi naši kooperanti će biti isplaćeni do posljednjeg feninga“, izjavio je Fahrudin Delibajrić, izvršni direktor kompanije Agrona.

Agrona je ove sezone otkupila preko 8.000 tona kornišona od svoje mreže kooperanata koju čini 2.255 poljoprivrednika iz cijele Bosne i Herecegovine.

„Unatoč brojnim apelima od strane poljoprivrednika i frimi koje se bave uzgojem voća i povrća, nadležne institucije u Federaciji BiH nisu reagovale. Ukoliko se ministarstva ne uključe u rješavanju ove situacije, perspektiva uzgoja kornišona u BiH sa ovolikim brojem kooperanata biće upitna u narednoj sezoni“, dodao je Delibajrić.

U Bosni i Hercegovini preko 7.000 porodica se bavi uzgojem kornišona, te oko 30.000 ljudi živi od ove poljoprivredne djelatnosti. Bosna i Hercegovina još uvijek nema izrađenu strategiju niti jasnu viziju proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda, zaštite domaće proizvodnje, razvoja i jačanja vlastite poljoprivrede. Bez svega navedenog, nemoguće je biti konkurentan na EU tržištu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here