Danas je u Nairobiju počela međunarodna konferencija „East African Power Industry Convention“ (EAPIC) na kojoj i ove godine učestvuju predstavnici Končara.

EAPIC je dvodnevna konferencija o energetici, najveća na području istočne Afrike. Održava se već 18. put, a očekuje se da će ove godine okupiti oko 2.000 stručnjaka, predstavnika kompanija zainteresiranih za razvoj energetskog sektora kao i predstavnika ministarstava te elektroprivreda.

Ove godine Končar je srebrni sponzor EAPIC-a na kojem će se predstaviti opremom i postrojenjima za proizvodnju i prijenos električne energije. Osim toga, predstavnik Končara će učestvovati i u radu konferencije – prezentacijom „Izazovi u revitalizaciji i modernizaciji hidroelektrana“ te kao jedan od učesnika okruglog stola o temi „Optimizacija učinka komunalne infrastrukture“.

Končar u istočnoj Africi

Afrika je tradicionalno i važno tržište na kojem je Končar prisutan već 60 godina, prije svega u području izgradnje i opremanja hidroelektrana i transformatorskih stanica. Končarevi proizvodi i postrojenja nalaze se u više od 20 zemalja, a u više desetaka hidroelektrana ugrađena je oprema ove kompanije.

U istočnoj Africi trenutno je u toku nekoliko ugovora. U februaru ove godine Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET) ugovorio je projekt revitalizacije hidroelektrane (HE) Kamburu u Keniji. Društva grupe Končar za ovaj projekt će isporučiti električnu opremu koja uključuje i rehabilitaciju sva tri generatora. Zanimljivo je da je za ovu kenijsku hidroelektranu upravo Končar još 1974. godine proizveo generatore snage 37 MVA kao i većinu elektrostrojarske opreme.

U toku je i revitalizacija dvije hidroelektrane u Zambiji – HE Mulungushi i HE Lunsemfwa. Posebnu vrijednost ovom projektu daje činjenica da je HE Mulungushi najstarija hidroelektrana u cijeloj Africi (u pogonu je od 1925. godine).

Osim toga, proizvodi društva Končar – Distributivni i specijalni transformatori isporučeni su u Mauricijus i Mozambik za koji je i društvo Končar – Generatori i motori ugovorilo i isporuku statorskih namota za tri tamošnje hidroelektrane.

„Tradicija i individualni pristup kupcu, daju izvrsnu osnovu za razgovore s poslovnim partnerima i stvaranje novih kontakata, pa će EAPIC biti dobra prilika za to. Energetska situacija u istočnoj Africi, u kojoj je u prosjeku manje od 20 posto kućanstava opskrbljeno električnom energijom, kao i najava velikih ulaganja čine EAPIC događajem nezaobilaznim za sve kompanije koje se žele aktivno uključiti u borbu za svoj dio tržišta. U Keniji i regiji imamo brojne reference kao i ugovore u toku pa se nadamo da će ove aktivnosti rezultirati novim poslovima“, kaže Darijo Runjić, direktor PJ Proizvodnja električne energije u Končar – Inženjeringu za energetiku i transport.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here