Danas počinje InnoTrans, najvažniji svjetski sajam transportne industrije i tehnologije koji se održava svake druge godine u Berlinu. Već tradicionalno na InnoTransu Končar predstavlja proizvodni program s područja transporta, a osim izložbenog prostora, na vanjskom kolosijeku sajma bit će izložen i voz.

Dizelsko-električni motorni voz za regionalni prijevoz je trodijelna dizel-električna niskopodna kompozicija. Ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta, a može postići maksimalnu brzinu od 120 km/h. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata te ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostor za bicikle.

U voz je ugrađena najsavremenija oprema razvijena, projektirana i proizvedena u Konćaru: sistemi upravljanja i komunikacije, pretvarači, vučni motori, postolja, sanduk i drugo, te pojedini dijelovi drugih dobavljača.

Voz je opremljen savremenim sistemom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vozu omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljuju se putem sistema za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju voza iz GPS uređaja odašilje poruke na displejima i putem razglasa.

Dizelsko-električni motorni voz proizveden je na platformi elektromotornog vozaa serije 6112 za regionalni prijevoz. Izvedene su samo izmjene sistema napajanja, a maksimalno je ostvarena unifikacija dizelsko-električnih i elektromotornih vozova, čime se ostvaruju znatne uštede u troškovima eksploatacije i održavanja cijele flote niskopodnih vozova. Konstrukcija, dizajn i vozna svojstva voza omogućuju vrhunsku udobnost vožnje. Nastavak je to uspješnog razvoja i proizvodnje niskopodnih tramvaja i elektromotornih vozova.

InnoTrans traje do 25. septembra, a osim dizelsko-električnog voza posjetitelji će na izložbenom prostoru Končara imati priliku vidjeti i poluvodički sklop, koji je kao osnovni gradivni blok sastavni dio pretvarača glavnih pogona u željezničkim primjenama, a primjenjuje se u novim željezničkim vozilima ili starima prilikom modernizacije.

Sajam InnoTrans

Na ovogodišnjem 11. InnoTransu učestvuje 2940 izlagača iz više od 60 zemalja koji svjetskoj javnosti predstavljaju svoje nove proizvode i usluge iz područja željezničke infrastrukture i tehnologije, javnog transporta, interijera i izgradnje tunela. Sajam će posjetiti poslovne državne delegacije iz 20 zemalja (Indije, Italije, Japana, Maroka, SAD-a, Tajvana, UAE-a i druge). Oko 200 kompanija prvi put će pokazati svoje proizvode i dostignuća te uspostaviti nove poslovne kontakte na ovom stručnom sajmu. Končar na sajmu učestvuje od 2004. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here