Kompanija Merkur BH osiguranje je sa mobilnim – edukativnim timom SOS Dječijih sela BiH Superbus pokrenula realizaciju projekta „Želim živjeti zdravo, to je moje pravo“, s ciljem educiranja učesnika o temeljnim načelima zdrave hrane, zdravog ponašanja i važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje. Radionice će se provoditi među djecom u osnovnim školama u Mostaru, Goraždu, Gračanici, Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Preko 200 djece će dobiti priliku da uči o važnosti usvajanja zdravih navika.

„I Merkur BH osiguranje, kao SOS Dječija sela BiH u fokusu svoga djelovanja imaju prevenciju. Kada djeca na vrijeme usvoje načela zdravog življenja, u zreloj životnoj fazi su smanjeni rizici od različitih zdravstvenih poteškoća. Mi osiguravamo najvrijednije – život i zdravlje, zato je edukacija djece visoko na listi prioriteta Merkur BH osiguranja. Dugoročno, kao društveno odgovorna kompanija želimo doprinijeti zdravijem društvu. Osobito nam je bilo važno omogućiti edukaciju za djecu iz marginaliziranih grupa, a uz mobilni – edukativni tim SOS Superbus ćemo stići u pet osnovnih škola u Mostaru, Goraždu, Gračanici, Istočnom Sarajevu i Sarajevu“, istakao je Jasmin Kukuljac, direktor prodaje i marketinga Merkur BH osiguranje.

„Edukativni programi SOS Dječijih sela BiH pružaju podršku kako formalnom, tako i neformalnom obrazovanju djece i mladih ne samo iz funkcionalnih porodica nego prioritetno djeci iz marginaliziranih i ugroženih kategorija. Naš svakodnevni rad je usmjeren upravo na obezbjeđenje najkvalitetnije brige o djeci bez roditeljskog staranja i prevenciju odvajanja djece od porodica porijekla, a važna karika u stvaranju preduslova za sretan i uspješan život je upravo edukacija djece, mladih, ali i roditelja. Uz podršku partnera poput Merkur BH osiguranja, vjerujem da možemo dati značajan doprinos kvalitetnoj edukaciji djece i mladih širom BiH“, dodao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Superbus je mobilni program obrazovanja, osnovan 2004. godine od strane SOS Dječijih sela BiH. Postupajući kao društveni centar na točkovima, osigurava kvalitetno provođenje slobodnog vremena za djecu i mlade iz cijele BiH, s ciljem da doprinese njihovom razvoju na fizičkom, intelektualnom i emocionalnom nivou. Koristeći igru kao primarni način učenja djece i mladih, pružamo podršku zajednici, učeći ih o unapređenju ljudskih prava, solidarnosti i poštivanju različitosti. Program nastoji da cilja specifične probleme i potrebe, te dizajnira različite edukacije i projekte prevencije. Cilj projekta je spriječiti ovisnosti i nasilje, prevenirati predrasude i diskriminaciju, podići ekološku svijest, ojačati samopouzdanje, uspostaviti zdravstvene i higijenske navike, te širenje znanja, vještina i sposobnosti djece i mladih.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here