Organizovano umrežavanje čeških i domaćih turističkih agencija

U partnerstvu Sparkasse Banke i USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini

4

U partnerstvu Sparkasse Banke i USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), sinoć je u Sarajevu održan susret i umrežavanje turističkih agencija iz Češke Republike i Bosne i Hercegovine. Ovo je već druga godina zaredom kako se organiziraju ovi susreti, a događaj je okupio 25 agencija s ciljem uspostavljanja poslovnih veza i saradnje, čime se nastoji podstaknuti priliv čeških turista u BiH. Sinoćnji “Networking event” predstavljao je završnicu petodnevnog boravka deset odabranih agencija iz Češke Republike u BiH, koje su imale priliku obići neke od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Nakon uspješno realiziranih susreta turističkih agencija BiH i Austrije u prošloj godini, ove godine su se susrele turističke agencije BiH i Češke Republike. Događaj je upriličen u okviru programa „MeetBH“ koji ima za cilj promociju bh. turističkih potencijala i doprinos razvoju turističkog sektora.

Snažnu podršku inicijativi na događaju pružile su i ambasadorica Republike Češke u BiH NJ. E. Jana K. Lolić Šindelková te savjetnica Ambasade BIH u Pragu Amira Mujkić, izrazivši  zadovoljstvo učešćem u projektu koji je rezultirao uspješnim umrežavanjem privrednika ove dvije zemlje.

Ambasadorica Češke Republike u BIH, Jana K. Lolić Šindelková

Gosti, turističke agencije iz Češke Republike, su u okviru ovog projekta imali priliku da u toku ove sedmice obiđu neke od najatraktivnijih bh. destinacija, a kroz ovaj susret i ostvare direktne poslovne kontakte s najvećim domaćim turističkim agencijama kako bi mogle ponuditi bh. destinacije svojim klijentima u Češkoj.

Amira Mujkić, savjetnica ambasade BIH u Pragu

„Zadovoljstvo nam je poželjeti dobrodošlicu partnerima iz Češke Republike u sklopu napora Vlade SAD-a da poveže turistički sektor Bosne i Hercegovine s ključnim međunarodnim tržištima kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Entuzijazam naših partnera za Bosnu i Hercegovinu dokazuje sve veći potencijal za produbljivanje veza između naših turističkih sektora. Iskoristićemo ovaj trenutak i nastaviti promovirati Bosnu i Hercegovinu kao atraktivnu i održivu destinaciju za češke putnike, i na taj način povećavati broj posjetitelja i dužinu njihovog boravka u našoj zemlji.“, izjavila je Jasenka Ćorić, zamjenica direktora USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Jasenka Ćorić, Usaid Turizam projekat

Iz Sparkasse banke ističu da su postavili strateški cilj jačanja ključnih sektora i industrija za održivi razvoj ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta u BiH, sa posebnim fokusom na startup-e, poljoprivredu i turizam. U tom kontekstu, podrška turističkom sektoru je za njih od izuzetne važnosti, a to ostvaruju ne samo kroz bankarske usluge nudeći prilagođene proizvode za turistički sektor, već i kroz ovakve inicijative koje izlaze iz uobičajenih okvira bankarskog poslovanja.

Amir Softić, Predsjednik uprave Sparkasse Bank BIH
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here