U Sarajevu otvoren Adria Security Summit 2024 – Najveći događaj sigurnosne industrije u JI Evropi

Uz učešće 3000 gostiju iz više od 50 zemalja predstavit će se najnovija dostignuća u sektoru

9

Naš cilj nije samo dijeljenje znanja već i zajedničko suočavanje s izazovima koji oblikuju budućnost našeg sektora. Ove godine u okviru Adria Security Summita održat će se više od 5000 business-to-business sastanaka koji će doprinijeti razvoju industrije i kreiranju nove vrijednosti za poslovnu zajednicu“, istakao je predsjednik organizacionog odbora Adria Security Summit 2024, Mahir Hodžić, na današnjem zvaničnom otvaranju događaja. Radi se o najvećem događaju sigurnosne industrije u JI Evropi koji je u Sarajevu okupio više od 3000 učesnika iz više od 50 zemalja. Učesnici će u naredna dva dana imati priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima u sigurnosnom sektoru kroz predstavljanje 160 izlagača te će također moći slušati predavanja, prezentacije, studije slučaja i panel diskusije. Organizator Adria Security Summit 2024 je stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja a&s Adria, u partnerstvu sa strukovnim komorama i udruženjima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije te ovogodišnjeg domaćina – Komore zaštitara Federacije Bosne i Hercegovine.

Summit je osmišljen da nas okupi kao zajednicu profesionalaca, inovatora i lidera iz sigurnosnog sektora kako bismo razgovarali, učili i gradili bolje sigurnosne prakse za sve nas. Vjerujem da će ova dva dana biti ispunjena vrijednim diskusijama, korisnim povezivanjima i novim saznanjima koja ćemo zajedno ponijeti u naše organizacije i zajednice“, dodao je Mahir Hodžić.

Jedan od predavača u konferencijskom dijelu programa, Vito Lalić iz kompanije Konica Minolta, naglasio je da pojava umjetne inteligencije usmjerava cijeli sigurnosni sektor ka novim izazovima. „Danas ćemo predstaviti tehnologije koje su napredne i preventivne. I upravo to je naša misija da u fokus i upotrebu stavljamo tehnologiju koja je zasnovana na prevenciji jer smatramo da je to najbolji način kako odgovoriti na sigurnosne prijetnje“, naveo je Lalić.

Kako efikasno zaštititi visokorizične objekte i kritičnu infrastrukturu bila je tema drugog predavanja koje je održala Ines Cero iz kompanije Alarm Automatika. Naglašavajući da je sigurnost osnovna potreba jednog društva, Cero je navela je da je kontinuitet održavanja Adria Security Summita apsolutno važan za povezivanje stručnjaka i razvoj sektora. „Kibernetički napadi i prirodne katastrofe su neke od glavnih prijetnji po kritičnu infrastrukturu. Moderne tehnologije nude nam priliku da kreiramo sisteme zaštite koji olakšavaju upravljanje, ali i omogućavaju određenu društvenu zaštitu“, istakla je Cero.

U izložbenom dijelu Adria Security Summita 2024, posjetitelji imaju priliku vidjeti rješenja svjetskih proizvođača kao što su Konica Minolta, Bosch, Hikvision, Huawei, Canon, Motorola Solutions i drugi. U konferencijskom dijelu Adria Security Summit 2024 razgovarat će se o primjeni vještačke inteligencije i interneta stvari (IoT) u sigurnosnim sistemima, izazovima koje donosi tehnologija prepoznavanja lica u javnim prostorima, sistemima zaštite kritične infrastrukture, sigurnosti u oblaku, ali i fizičkoj zaštiti centara podataka.

Više informacija o Adria Security Summitu 2024 dostupno je na www.adriasecuritysummit.com kao i na društvenim mrežama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here