Strani investitori osnovali 201 firmu u Republici Srpskoj tokom 2024. godine

Broj stranih kompanija koje se osnivaju u Republici Srpskoj konstantno raste, a taj trend se nastavlja i u 2024. godini. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), u ovoj godini je registrovana 201 nova firma čiji su vlasnici strani investitori.

9

Trenutno, ukupan broj firmi sa stranim vlasništvom u Republici Srpskoj iznosi 2.817, što predstavlja porast u odnosu na početak godine kada je bilo registrovano 2.616 firmi. Većina novih firmi je prijavljena u gradovima kao što su Banjaluka, Bijeljina, Istočna Ilidža, i Trebinje, dok su najčešće djelatnosti poslovno savjetovanje, računalno programiranje, trgovina, te reklamne i propagandne agencije.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić, navodi da stranci često koriste povoljne porezne olakšice u Republici Srpskoj, uključujući niže porezne stope, te prebacuju dio svog poslovanja u ovaj entitet, što pozitivno utiče na lokalni ekonomski sistem.

Sa druge strane, profesor Predrag Mlinarević s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu naglašava važnost privlačenja industrija baziranih na znanju, jer firme koje se oslanjaju na inovacije i visoku dodanu vrijednost donose dugoročnu održivost i visoke profite, iako zapošljavaju manji broj visokoobrazovanih radnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here