Potrošači u eurozoni očekuju brži rast inflacije od plata

U svojim najnovijim analizama, banka je ukazala na očekivanja da će inflacija u narednoj godini u prosjeku iznositi 2,2 posto.

5

Evropska centralna banka procjenjuje da će stopa inflacije u idućoj godini u prosjeku iznositi 2,2 posto i da će se u 2026. spustiti na 1,9 posto.

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene na kraju ljeta naredne godine rasti više nego dvostruko snažnije od plata, u uslovima blagog pada ekonomske aktivnosti, pokazala je u petak anketa Evropske centralne banke (ECB).

Na kraju ljeta naredne godine godišnja stopa inflacije iznosiće 2,7 posto, procijenili su potrošači u anketi sprovedenoj u julu, i biti tek neznatno niža nego tokom ljetnih mjeseci i na kraju proljeća.

Do kraja ljeta 2027. godine trebalo bi se spustiti na 2,3 posto, pokazuje procjena, što bi značilo da ECB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto.

ECB procjenjuje da će stopa inflacije u idućoj godini u prosjeku iznositi 2,2 posto i da će se u 2026. spustiti na 1,9 posto. U augustu cijene su prema procjenama europskog statističkog zavoda bile više za 2,2 posto nego lani. Eurostat bi trebao objaviti procjenu inflacije u julu početkom naredne sedmice.

Nominalne plate trebale bi po procjeni građana u ECB-ovoj anketi porasti do kraja ljeta naredne godine za 1,2 posto, a nominalna potrošnja za 3,2 posto. Ekonomija eurozone trebalo bi se u istom razdoblju smanjiti za 0,9 posto, nešto blaže nego što su građani do sada očekivali.

Stopa nezaposlenosti trebalo bi ipak iznositi 7,5 posto, pokazalo je istraživanje. U ECB-ovoj anketi učestvovalo je oko 19.000 građana iz 11 zemalja eurozone.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here