Struja poskupljuje za 10,29 posto, 85 posto potrošača će plaćati oko 2,5 KM više mjesečno

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić očekuje da će za 85 posto potrošača povećanje iznositi oko 2,5 KM po računu.

22

FERK je krajem juna dao zeleno svjetlo na zahtjev “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) za povećanje cijena struje. Od prvog avgusta 2024. godine računi za električnu energiju biti će veći za 10,29 posto za domaćinstva i 7,29 posto za jaslice, vrtiće, studentske i staračke domove, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i druge slične korisnike.

Procjene ukazuju da je teško precizno odrediti koliko će ovo povećanje utjecati na mjesečne račune građana, jer potrošnja struje varira zbog različitih faktora. Ipak, generalni direktor EPBiH, Sanel Buljubašić, predviđa da će za 85 posto potrošača povećanje iznositi oko 2,5 KM po računu.

Ovo poskupljenje neće značajno pomoći u sanaciji duga EPBiH, koji trenutno iznosi 331 milion KM. Dug se gomila od 2009. godine, kada je formiran koncern, a prošle godine su rudnici unutar koncerna zabilježili preko milijardu maraka duga.

“Ovo prilagođavanje cijena donosi EPBiH svega 2,3 posto prihoda na godišnjem nivou, tako da moramo povećati količine uglja i stvarati tržišne viškove energije, nadajući se da ćemo ih uspjeti prodati na berzi”, kaže Buljubašić.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, procjenjuje da će mjesečni računi domaćinstava biti veći za do 10 KM. “Teško je davati precizne procjene jer građani koriste različite uređaje, ali za one s većom potrošnjom, računi će biti veći do 15 KM. Tokom grejne sezone, to može značiti dodatni trošak od 150 KM godišnje”, objašnjava Bečarević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je EPBiH u problemima zbog neuspjelih investicija, kao što je odustajanje od izgradnje novog termobloka u Tuzli, te smanjenja proizvodnje uglja. “Povećanje cijena struje imat će domino-efekt na cijene proizvoda i usluga u BiH, jer energija je ključni faktor u njihovoj proizvodnji”, zaključuje Pavlović.

IZVORavaz.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here