Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,2 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,3 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u maju 2024. godine, zabilježen je u odjeljku Restorani i hoteli 6,8 posto, usljed povećanja cijena u grupi Usluge smještaja od 13,5 posto, zatim u odjeljku Ostali proizvodi i usluge 4,8 posto, usljed viših cijena u grupi Usluge lične higijene od 9,3 posto, potom u odjeljku Alkoholna pića i duvan 4,6 posto, zbog povećanja u grupi Pivo od 9,3 posto, zatim u odjeljku Rekreacija i kultura 4,2 posto, usljed viših cijena u grupi Knjige i udžbenici od 9,0 posto.

Povećanje od 4,1 posto zabilježeno je u odjeljku Prevoz usljed viših cijena u grupi Prevoz željeznicom od 21,6 posto, slijedi odjeljak Zdravstvo sa višim cijenama od 2,7 posto, zbog povećanja u grupi Medicinski proizvodi, pribor i oprema od 5,7 posto, zatim odjeljak Namještaj i pokućstvo sa rastom od 2,2 posto, usljed viših cijena u grupi Popravak aparata za domaćinstvo od 43,4 posto, dok je u odjeljku Stanovanje zabilježen rast od 2,0 posto, zbog povećanja cijena u grupi Rente stanara od 16,0 posto.

Rast od 1,6 posto zabilježen je u odjeljku Komunikacije, usljed viših cijena u grupi Telefonske i telekomunikacijske usluge od 1,7 posto, povećanje od 1,3 posto zabilježeno je u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića, zbog viših cijena u grupi Mineralna voda i sokovi od 9,7 posto i u grupi Voće od 7,0 posto i slijedi povećanje od 0,8 posto u odjeljku Obrazovanje, usljed rasta u grupi Obrazovanje koje se ne definiše prema nivou od 7,9 posto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u maju 2024. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća 6,8 posto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here