Svjetske cijene hrane su u februaru porasle u odnosu na januarske vrijednosti, posebno cijene šećera koje su skočile za 6,6 posto, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Vrijednost indeksa svjetskih cijena prehrambenih proizvoda (FFPI) za februar iznosi 127,1 poen, što predstavlja porast za 1,6 posto u odnosu na januar, navodi FAO.
Rezultat je posljedica mjesečnog rasta vrijednosti indeksa u kategorijama šećera, mlječnih proizvoda, biljnih ulja i žitarica, uz neznatni pad cijena mesa.
Indeks cijena šećera je mjesečno porastao za 6,6 posto na 118,5 poena pošto su tržišta zabrinuta zbog smanjenih globalnih zaliha u sezoni 2024/25, kao i zbog slabijih izgleda za proizvodnju u Indiji i usjeve u Brazilu.
Cijene šećera su ipak za 15,8 posto niže nego u istom mjesecu lane.
Prosječna vrijednost indeksa cijena mliječnih proizvoda je u februaru mjesečno porasla za četiri posto na 148,7 poena, dok međugodišnji rast iznosi 23,2 posto.
Mjesečna poskupljenja su zabilježena u svim kategorijama mliječnih proizvoda.
Vrijednost indeksa cijena biljnih ulja je u februaru mjesečno porasla za dva posto na 156 poena, tako da su one čak za 29,1 posto više nego u istom mjesecu lane.
Povećanje indeksa je podstaknuto većim kotacijama palminog, sojinog i suncokretovog ulja, kao i ulja repice.
Cijene žitarica su na mjesečnom nivou blago porasle za 0,7 posto na 112,6 poena, podstaknute rastom cijena pšenice i kukuruza, dok su na međugodišnjem nivou niže za 1,2 posto.
Indeks cijena mesa je međumjesečno neznatno pao za 0,1 posto na 118 poena, što je istovremeno za 4,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
Ukupna vrijednost indeksa svjetskih cijena prehrambenih proizvoda (FFPI) za februar je porasla za 8,2 posto međugodišnje, ali je istovremeno za 20,7 posto manja u odnosu na vrhunac iz marta 2022. godine, dodaje se u izvještaju na stranici FAO.