Novi zakon o unutrašnjoj trgovini: Bez popusta za gotovinsko plaćanje i skupljih cijena na rate

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini.

9

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen sa brojnim aktima Evropske unije. Ovim zakonom, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, te oblici trgovine, kao i način formiranja i isticanja cijena.

Osim neradne nedjelje ovaj zakon, koji će se u Domu naroda FBiH razmatrati 31. oktobra, donosi i još neke promjene za građane i trgovce.

Prema prijedlogu zakona, novi zakon o unutrašnjoj trgovini će zabraniti popuste na gotovinsko plaćanje i skuplje proizvode na rate

U članu 99, tački šest, naglašava se da “vrsta i način plaćanja u maloprodaji ne smije utjecati na krajnju cijenu koju kupac plaća”.

U praksi to znači da trgovci više ne smiju davati popuste za plaćanje u gotovini koji ne bi bili dostupni i za druge načine plaćanja. Također, trgovci neće moći naplatiti skuplju robu ako se nudi mogućnost plaćanja na rate.

Novim zakonom se detaljno uređuje i internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. S obzirom na to da se razvojem internet prodaje javljaju i određene devijacije usljed pravno neuređenog stanja u oblasti elektronskog poslovanja i nepreciznih zakonskih rješenja kojima je u minimalnoj mjeri ova oblast regulirana, istaknuto je da je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionirati.

Predložene su i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, kao i nadzor. Propisani su prekršaji za povredu odredaba ovog zakona, kao i inspekcijski nadzor nad njihovim provođenjem, te kaznene odredbe. Precizirane su i materijalno-pravne odredbe koje daju konkretna ovlaštenja za preduzimanje upravnih radnji inspektoru u postupku inspekcijskog nadzora nad primjenom odredaba ovog zakona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here