Potpisani memorandumi o saradnji između Istanbulske trgovinske komore i Zeničkog kantona

Cilj potpisanih memoranduma je jačanje bilateralnih ekonomskih veza, poticanje trgovinske razmjene i privlačenje investicija iz Turske.

6

Na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024, danas su potpisani važni memorandumi o saradnji između Istanbulske trgovinske komore i Zeničke razvojne agencije (ZEDA) te Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj korak označava novu etapu u ekonomskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Turske, pružajući značajne mogućnosti za privrednike iz oba regiona.

KLJUČNI BENEFITI SARADNJE

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona, Samir Šibonjić, naglasio je značaj ovog sporazuma, ističući da će donijeti velike benefite za ZDK i BiH. Predsjednik Istanbulske trgovinske komore, Šekib Avdagić, izrazio je optimizam zbog dugogodišnje zajedničke historije i najavio više od 700 B2B sastanaka tokom sajma.

PROMOCIJA INVESTICIJA I TRGOVINSKE RAZMJENE

Cilj potpisanih memoranduma je jačanje bilateralnih ekonomskih veza, poticanje trgovinske razmjene i privlačenje investicija iz Turske. Očekuje se da će bh. privrednicima biti otvorena vrata saradnje sa vodećim turskim kompanijama iz raznih sektora, uključujući industriju namještaja, metalnu industriju i avioindustriju.

“Ova saradnja također podrazumijeva zajedničke aktivnosti kao što su seminari, programi i posjete delegacija, s ciljem proširenja saradnje između članica Istanbulske trgovinske komore i Zeničko-dobojskog kantona. Uzimajući u obzir da je Zeničko-dobojski kanton strateški važan za privredni razvoj Federacije BiH, ova saradnja može značajno doprinijeti unapređenju poslovnog okruženja i jačanju ekonomije.Potpisani memorandumi na ZEPS 2024 otvaraju nove mogućnosti za privrednike u Zeničko-dobojskom kantonu i jačaju veze s turskim tržištem. Očekuje se da će realizacija ovih sporazuma donijeti koristi ne samo za privredu, već i za jačanje socijalnih i kulturnih odnosa između BiH i Turske”, saopšteno je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here