Pet dana, 19 panela, 10 radionica, 200 međunarodnih stručnjaka i preko 1000 učesnika

23. septembra 2024. u 11 sati, u hotelu Hills je svečano otvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime (SECW), koja će trajati do 27. septembra.

8

Ovaj važan energetski i klimatski događaj je okupio brojne stručnjake iz različitih sektora, kako bi kroz pet dana, 19 panela i 10 pratećih radionica, događaja i sastanaka razgovarali o konkretnim koracima koje treba poduzeti u oblastima energije i klime sa fokusom na energetsku i pravednu tranziciju, nadolazeće takse kroz CBAM, ETS, kao i kritične mineralne sirovine.

Ovogodišnji SECW se organizuje pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, koji je poručio da su ovakvi događaji izuzetno važni za održivu budućnost Bosne i Hercegovine.

“Čast mi je biti pokrovitelj 2. Sarajevske sedmice energije i klime u BiH, događaja od velike važnosti za našu budućnost. Ovaj događaj okuplja stručnjake, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi zajedno razgovarali o izazovima i prilikama u oblasti energije i klimatskih promjena”, poručio je Bećirović, naglasivši da su klimatske promjene i energetska sigurnost ključna pitanja koja zahtijevaju hitne i odlučne akcije.

Prvi dan SECW posvećen je temi  karbonske neutralnosti, dok će naredni dani biti fokusirani na pravednu tranziciju, kritične mineralne sirovine i oblikovanje budućnosti električne energije. Četvrti dan će se održati u Energoinvestu i posvećen je doajenu bh. i svjetske energetike, Emeriku Blumu. Peti dan SECW i završni događaj će se održati u Privrednoj komori FBiH, kada će se razgovarati o važnoj temi oblikovanja energetske sigurnosti i nezavisnosti.

Nihad Harbaš, predsjednik Uprave kompanije nLogic Advisory koja je tehnički organizator SECW, izjavio je: “Sarajevska sedmica energije i klime pruža ključnu platformu za diskusiju, planiranje i donošenje konkretnih odluka i koraka u smjeru karbonske neutralnosti, dekarbonizacije, pravedne i energetske tranzicije. Očekujemo da će ovogodišnji paneli rezultirati značajnim pomacima u primjeni planova, ali i konkretnim akcijama. Također, vidjet ćemo i rezultate projekata koji su inicirani prošle godine, na prvoj Sarajevskoj sedmici energije i klime”, kazao je Harbaš.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, prva govornica bila je Angela Wilkinson, generalna sekretarka i izvršna direktorica Svjetskog energetskog vijeća, govoreći o kretanjima u globalnim energetskim i klimatskim tokovima. Prvi panel ovogodišnjeg SECW je bio posvećen izuzetno aktuelnoj temi „Odgovor na CBAM: koje su mogućnosti za smanjenje uticaja CBAM-a na energetski sektor?“. Organizator panela je EU4Energy, dok je uvodnu prezentaciju, o uticaju CBAM na energetski sektor održao Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jednom od pokrovitelja Sarajevske sedmice energije i klime.

Događaj okuplja više od 200 međunarodnih stručnjaka i predstavnika vlada, industrije, civilnog društva i akademske zajednice, što SECW čini nezaobilaznim događajem za sve koji žele doprinijeti klimatskoj i energetskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona. SECW je ove godine okupio širok spektar kompanija, institucija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, regije, EU, šireg europskog pojasa i zemalja Bliskog Istoka.

Očekuje se da će konferenciju tokom pet dana posjetiti oko 1000 učesnika i učesnica. Agenda cijelog događaja dostupna je na službenoj web stranici, a kapaciteti konferencijskih sala su u potpunosti popunjeni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here