OSCE podržava vlasti i civilno društvo TK u borbi protiv zloupotrebe vatrenog oružja

Misija OSCE-a pružila podršku vlastima i civilnom društvu Tuzlanskog kantona u zajedničkom suočavanju sa prijetnjama i izazovima koje predstavlja vatreno oružje

9

Od 16. do 17. septembra u Tuzli su Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovali prvi u nizu sastanaka širom BiH u svrhu pružanja podrške nadležnim institucijama i akterima civilnog društva u zajedničkom suočavanju sa izazovima u vezi sa zloupotrebom malog oružja i lakog naoružanja.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gospodin Hajrudin Mehanović, direktor Uprave policije, gospodin Dževad Korman, i predstavnici lokalnog sigurnosnog vijeća razgovarali su o napretku ostvarenom u provedbi Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u  BiH i razmijenili mišljenja o ključnim izazovima u vezi sa vatrenim oružjem u njihovim zajednicama. Takođe su se dotakli teme praktične vrijednosti saradnje između akademske zajednice i nadležnih vlasti u obavljanju istraživanja o uticaju vatrenog oružja, kao i o modalitetima za smanjenje dostupnosti vatrenog oružja mladima i adolescentima.

S obzirom na učestalost incidenata koji uključuju upotrebu vatrenog oružja i tragedija u zajednicama širom BiH, OSCE je intenzivirao svoju podršku u svrhu podizanja svijesti i saradnje između policijskih agencija i nadležnih lokalnih aktera u oblasti javne sigurnosti na temu  kontrole malog oružja i lakog naoružanja. OSCE im takođe pruža pomoć u kontaktiranju lokalnih zajednica sa ciljem da relevantne politike djelovanja i mjere budu utemeljene na sadašnjim lokalnim sigurnosnim pitanjima od važnosti, te prioritetima.

Navedene aktivnosti su organizovane u okviru OSCE-ovog projekta pod nazivom Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i njihovom pripadajućom municijom u Bosni i Hercegovini i njima se pruža pomoć u provedbi  Smjernica za unapređenje međuinstitucionalne komunikacije i javnog informiranja Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini. Taj projekat su velikodušnim donacijama omogućile Austrija, Češka, EU, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Njemačka, SAD i Turska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here