Dolar ojačao prema euru za 0,1 posto, ali oslabio jedan posto prema jenu

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice slabio 0,1 posto.

8

Tečaj dolara prema euru prošle je sedmice porastao, nakon što je Europska središnja banka smanjila kamatne stope, no taj je rast bio minimalan jer se očekuje da će i američka središnja banka iduće sedmice smanjiti kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice oslabio 0,1 posto, na 101,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema euru ojačao 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.1075 dolara. No, američka je valuta oslabila prema prema japanskom jenu, za jedan posto, pa je njezin tečaj potonuo na 140,85 jena.

Europska središnja banka smanjila je u četvrtak, drugi put ove godine, ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

Tako će kamatna stopa za refinanciranje banaka ubuduće iznositi 3,65 posto, a kamata na prekonoćne depozite banaka 3,5 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će kamatu od 3,9 posto.

Euro blago oslabio prema dolaru, no očekuje se i reakcija američke središnje banke
Zbog toga je euro oslabio prema američkoj valuti, no blago. Očekuje se, naime, da će iduće sedmice i američka središnja banka, nakon višegodišnjeg vođenja monetarne politike, smanjiti kamate.

U fokusu ulagača bila su prošle sedmice izvješća o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama na sjednici iduće sedmice.

Izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u kolovozu pokazala su da inflacija slabi sporije nego što se očekivalo. No, ta izvješća nisu promijenila uvjerenje ulagača da će Fed iduće srijede smanjiti kamatne stope.

Pitanje je samo hoće li rez iznositi 0,25 postotnih bodova, što je izglednije, ili 0,50 postotnih bodova. I dok je prema euru blago ojačao, dolar je prema japanskom jenu oštro pao.

Japanska je valuta u jednom trenutku dosegnula prema dolaru najvišu vrijednost u devet mjeseci jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja središnja banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here