Projekat CrossWaste: Opštine Brod i Borovo za održivo upravljanje otpadom

Opština Brod i preduzeće "Eko Dunav" d.o.o. iz Borova započeli su primjenu projekta "CrossWaste" – "Enhancing Cross-Border Waste Management through Sustainable Practices" koji je odobren za finansiranje u okviru prvog poziva INTERREG IPA VI-A Cross-border Cooperation programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2022-2027.

5
Glavni cilј projekta je pobolјšanje održivog razvoja i očuvanje životne sredine na području opština Brod (BiH) i Borovo (HR) primjenom inovativnih modela i pristupa za upravlјanje građevinskim otpadom kroz prenamjenu tog otpada kao materijala za nasipanje makadamskih puteva i podsticanje odgovornih praksi upravlјanja otpadom.

Projekat će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju iz dvije zemlјe koje će odgovoriti na izazove upravlјanja otpadom promovisanjem održivog upravnjanja građevinskim otpadom, a u cilјu pobolјšanja postojeće infrastrukture i svijesti o zbrinjavanju otpada u prekograničnom području, doprinoseći razvoju i očuvanju životne sredine.

Projekat traje 24 mjeseca i to u periodu od 15. juna 2024. do 14. juna 2026. godine, a implementiraju ga Opština Brod i preduzeće “Eko Dunav” d.o.o iz Borova kao vodeći partner.

Projekat vrijedan 841.445,40 eura, Evropska unija finansirat će sa 85% (715.228,59 eura), a ostalih 15 odsto (126.216,81 eura) finansirat će projektni partneri.

Glavni očekivani rezultati projekta su:

  • Pobolјšanje kompetencije za upravlјanje otpadom u opštinama na području na kome se projekat sprovodi,
  • Podstaknuto aktivno učestvovanje lokalnih zajednica za održive prakse u zaštiti životne sredine i sistemu upravlјanja otpadom,
  • Razvijen prekogranični model partnerstva za pristup i razmjenu iskustava i znanja za povolјno okruženje u području upravlјanja otpadom i
  • Informisana i podstaknuta šira javnost na aktivno učestvovanje u sistemu upravlјanja otpadom kroz edukativnu promotivnu kampanju.

Realizacijom projekta “CrossWaste” za podsticanje održivog upravlјanja otpadom planiran je prelazak na cirkularnu ekonomiju i ostvarenje evropskih cilјeva u smanjenju odlaganja otpada, odnosno, povećanju recikliranja uz naglasak na potpuno izbjegavanje otpada i njegovog pretvaranja u sekundarne resurse.

Cilј INTERREG IPA programa je jačanje socio-ekonomskog razvoja programskog područja putem intervencija u oblastima zdravstva i socijalne zaštite, okoline i zaštite prirode, prevencije rizika, održive energije i razvoja održivog turizma i poslovnog okruženja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here