Ilegalno odlaganje otpada u FBiH bit će kažnjivo

Federacija Bosne i Hercegovine uvela je kazne za nelegalno odlaganje otpada na deponijama. 

12

Kažnjavanje, koje dosad nije bilo moguće, što je pravo iznenađenje, je uvedeno izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koje će početi da se primjenjuju za sedam dana.

Federalna ministarka okoliša i turizma Nasiha Pozder potvrdila je novi Zakon o upravljanju otpadom uvodi kažnjavanje svih koji nelegalno odlažu otpad na deponijama.

On je navela da je suština izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom rešavanje pitanja odlagališta u opštinama i gradovima i operativnog delovanja inspekcije na terenu, kao i uvođenje kaznenih odredbi za posebne kategorije otpada poput guma, ulja i slično.

Novim Zakonom se definišu iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja

Usvajanjem se, kako je dodala, stvaraju pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu Zakona praksi. Izmjene su inicirane nemogućnošću kažnjavanja za nelegalno odlaganje na deponijama, a novim novim Članom 33a uređuje se ta oblast, a koja će biti detaljno definisana u podzakonskom aktu čija će priprema krenuti nakon stupanja na snagu propisa, istakla je ona.

Pozder je dodala da se novim Zakonom definišu i iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja. On je istakla da su ove godine u budžetu obezbijedili 500.000 KM za sanaciju divljih deponija, ali s obzirom da to nije dovoljno odlučeno je da se sanacija radi za divlje deponije unutar zaštićenih ili područja čija je zaštita u toku.

Samo na području Livna ima 130 divljih deponija

Jedna od takvih lokacija je Livno, gdje postoji oko 130 divljih deponija, na samim Kruzima ima i ogromna deponija guma. Za to kazni nema, i to ovaj Zakon mijenja, najavila je.

Pozder je istakla da se uskoro očekuje i javni poziv za nosioca izrade novog Plana upravljanja otpadom u FBiH. Dokument bi trebalo da bude usvojen sljedeće godine u ovo vrijeme.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here