U BiH još uvijek otežana politička participacija osoba s invaliditetom

Ukazani su ozbiljni nedostaci u pristupu i ostvarivanju političkih prava osoba s invaliditetom.

6
pbiro
Politička participacija osoba s invaliditetom u BiH je često otežana kombinacijom stavovnih, okolinskih i institucionalnih barijera — istaknuto je na okruglom stolu “Lokalni izbori 2024. u BiH iz perspektive osoba s invaliditetom — Inkluzija nije iluzija” koji je održan danas u Sarajevu.

Navedeno je da trenutni izborni proces ne osigurava tajno glasanje za slijepe osobe, da osobe s oštećenjem sluha ne mogu pratiti izborne debate, a određeni broj osoba s intelektualnim teškoćama je lišen prava glasa.

Predsjednik Unije organizacija osoba s invaliditetom u BiH Suvad Zahirović izjavio je da te prepreke ozbiljno ugrožavaju mogućnost ravnopravnog učešća osoba s invaliditetom u političkom životu.

Dodao je da o toga kako se politika odnosi prema određenoj grupi građana zavisi i kvalitet njihovog života.

“Zbog toga je važno da osobe s invaliditetom, kao grupa koja čini oko 15 posto zajednice, uzme aktivno učešće u izborima i oblikuje odnos društva prema toj grupi”, rekao je Zahirović.

Naglašeno je da novinari trebaju otkriti kako kandidati planiraju osigurati pristupačnost izbornog procesa za osobe s invaliditetom na jednak i ravnopravan način s ostalim građanima i njihovim izbornim pravima.

Također, potcrtano je da je studija “Pristupačnost ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH” otkrila rasprostranjen negativan stav prema osobama s invaliditetom unutar izbornih institucija i političkih stranaka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here