RS bilježi pad izvoza od 7,1 posto uz rast uvoza od 4,7 posto tokom sedam mjeseci 2024.

Smanjenje izvoza iz Republike Srpske može se pripisati slabijoj potražnji iz Evropske unije i nižim cijenama energije.

54

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih sedam mjeseci ove godine, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 68,5 posto. Iako je u odnosu na isti period prošle godine izvoz opao, uvoz je porastao. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene Republike Srpske od januara do jula 2024. godine iznosio je 3.635.343.000 eura, s izvozom od 1.478.010.000 eura i uvozom od 2.157.333.000 eura.

U ovom periodu, trgovinski deficit dosegao je 679.323.000 eura, dok je izvoz bio manji za 7,1 posto u poređenju s istim razdobljem prethodne godine, a uvoz veći za 4,7 posto.

Ekonomista Saša Stevanović ističe da je ključni razlog za smanjenje izvoza slabija potražnja iz EU i niže cijene energije, te napominje da su dva od sedam mjeseci ove godine zabilježila veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine. On dodaje da je 165 miliona KM od ukupnog smanjenja izvoza od 220 miliona KM posljedica manjeg izvoza energije.

Posebnu pažnju treba obratiti na prerađivačku industriju, koja je najveći izvoznik i poslodavac u Republici Srpskoj, a čiji je izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine smanjen za 55 miliona KM, navodi Stevanović.

Stevanović predviđa stabilizaciju i rast izvoza do kraja godine, posebno u prerađivačkoj industriji, zbog prilagođavanja ekonomske situacije u EU i sve većeg interesovanja za nova tržišta izvan EU.

Profesor Predrag Mlinarević s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ističe da trgovinski deficit odražava strukturne karakteristike ekonomije RS, gdje se privredni rast oslanja na potrošnju, dok je izvoz zavisan od industrijske proizvodnje u EU, koja je u prvoj polovini ove godine stagnirala.

Oporavak izvoza će, prema Mlinareviću, zavisiti od ponovnog rasta industrijske proizvodnje u EU, dok će uvoz nastaviti s rastom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here